WineGeneration: Akcióban a Hilltop bornagykövetei

/ 2022. 05. 02.

A jövő záloga a felnövekvő borkedvelő nemzedék. Mivel a bort szeretni értő módon lehet, fontosnak tartjuk az edukációt. Ennek jegyében született meg a Hilltop egyetemi borklub hálózata és bornagyköveti programja, ami szeptembertől új, vállalkozó kedvű tagokkal bővül majd. A nagykövetek megismerik a Hilltop tevékenységét, filozófiáját, a borokat, és ezen keresztül szeretik és szerettetik meg a borkultúrát.

De miért is jó a Hilltop bornagykövetének lenni?

„Mert van benne pezsgés, mindig van honnan informálódni, kitől és miből tanulni, ráadásul jelentős kapcsolati tőkét és rengeteg tapasztalatot lehet szerezni a rendezvényszervezés és a közösségépítés terén. Mindezt tét és kockázat nélkül, szakmai támogatással, szórakoztató formában.” - tudtuk meg a pécsi egyetemi borklub vezetőjétől, Urbán Tímeától, aki egy hallgatótársával közösen alapozta meg a ma már közel 50 fős borbarát klubot.

A Hilltop egyetemi bornagykövetei szerte az országban saját alma materükben népszerűsítik a jó bor élvezetét, amihez a borászattól nemcsak szakértői segítséget, vagyis kóstolósort és vendégelőadókat, de felkészítést is kapnak. Elsajátítják a borkóstolás alapismereteit, az aromatérkép használatát, a bormarketing alapjait, és azt is megtanulják, hogyan kell saját borklubot szervezni.

„Fix közösséget szeretnénk építeni.”

„Mivel egyelőre kísérleti jelleggel működünk, mindig próbáljuk színesíteni a programot. Volt, hogy a kóstolt borokból sorsoltunk, szerveztünk online eseményt, és nagy sikerrel zárult a kóstolás során elhangzott instrukciókra, információkra alapozott kvíz is.” - mesélte a pécsi bornagykövet.

Az eddigi 3 rendezvény alkalmával remek közösség formálódott a ma már visszajáró vendégekből, akik egyaránt értékelik azt, hogy egymás között lehetnek (a klub csak egyetemi polgároknak szól), és azt, hogy a kóstolt tételek a boltokban elérhető, megfelelő árkategóriájú borok, amikhez később is hozzá lehet jutni.

„Mert jó dolog megismerni azokat az embereket, akik azokat a borokat készítik, amiket szeretünk.”

Ahogy az egyetemen, úgy a klubrendszeren belül is összetartó csapat kovácsolódott, amely egymást segítve, lépésenként válik a téma szakértőjévé. Különösen jó alkalmat nyújtanak erre a borbirtokon szervezett közös programok, illetve azok az események - boros rendezvények, kiállítások és konferenciák -, ahol a Hilltop képviseletében érkező bornagykövetek közelebbről is megismerkedhetnek a szakma rejtelmeivel és képviselőivel. Az „1 év a szőlőben” elnevezésű projekt keretében például a szőlészet és borászat műhelytitkaiba nyernek beavatást a fiatalok, beleértve a szőlő gondozását, a borkészítés teljes folyamatát, az eltérő technológiákat és a borfajták közötti különbségeket is.

A PTE festőművész hallgatója úgy véli, a borkészítés éppúgy kreatív alkotói folyamat, mint a festés vagy az írás, ezért különleges élményként élte meg a neszmélyi szüretet éppúgy, mint a Winelovers Grandon való részvételt. Az esemény alkalmával a Hilltop borászainak kalauzolásával tekinthetett be a kulisszák mögé, ami olyannyira megihlette, hogy nemcsak többet olvas a témában és tudatosabb a választásaiban, de beiratkozott az egyetemi borászat által indított „Borkóstolási ismeretek” című kurzusra is.

Miért érdemes szeptembertől egyetemi bornagykövetnek jelentkezni?

Timi szerint azért: „Mert remek csapat vagyunk, és jó hozzánk tartozni. Ad ez az egész egy magabiztosságot, önállóságra nevel, jó érzés, ha jó visszajelzéseket kapunk a klubtagok és bizalmat a Hilltop részéről. Nem tudom, hogy konkrétan fogok-e borral foglalkozni a jövőben, de az biztos, hogy mindenképp az életem része marad.”

WineGeneration: Akcióban a Hilltop bornagykövetei