Minden, ami buborék(os) - Gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő

Minden, ami buborék(os) - Gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő

A nyár igazi sztárjai a hűs, buborékos italok. A fröccsről nem lehet eleget beszélni (fogunk is még), de most jöjjenek a többiek! Lássuk, mit tartogatnak nekünk a gyöngyöző- és habzóborok, no meg a pezsgő! Egyáltalán: miben különböznek egymástól?

Wine dining: Mit csinál a sommelier?

Wine dining: Mit csinál a sommelier?

A sommelier az az ember, aki bort ajánl az elit éttermekben, esetleg egyes borbárokban és pincészetekben, ízlésesen kitölti a kóstolót, és akit minimum a filmekből mindenki ismer. De ismerjük-e igazán? Tulajdonképpen miből áll a munkája? És egyáltalán: mit takar maga az elnevezés, amiről legalább annyit sejtünk, hogy franciául van?

Érezd+ a rosét!

Érezd+ a rosét!

A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik? Ízleljük meg!

Légy profi borkóstoló! - A bor íze

Légy profi borkóstoló! - A bor íze

A bor borízű. De milyen is az a boríz? És miért más mégis az egyik, mint a másik? Arról nem is beszélve, hogy a borértők gyakran beszélnek csokoládéról, epret is emlegetnek vagy éppen bodzavirágot - pedig egyik sincs benne. Ideje, hogy a „pohár fenekére nézzünk”!

Pincemélyen Neszmélyen: Vörös és fehér, no meg a rosé - Miben különböznek?

Pincemélyen Neszmélyen: Vörös és fehér, no meg a rosé - Miben különböznek?

Miből készül a fehérbor, és miből a vörös? Talán egyértelműnek tűnik, de mégsem az. Sőt: még az a tévhit sem veszett ki teljesen, hogy a rosé a fent említettek szerelemgyereke lenne. A narancsbor pedig… nos, nem narancsból van. Öntsünk tiszta ízeket a pohárba, azaz lássuk, mi, honnan, hogyan kerül a palackba!

WineGeneration: Akcióban a Hilltop bornagykövetei

WineGeneration: Akcióban a Hilltop bornagykövetei

A jövő záloga a felnövekvő borkedvelő nemzedék. Mivel a bort szeretni értő módon lehet, fontosnak tartjuk az edukációt. Ennek jegyében született meg a Hilltop egyetemi borklub hálózata és bornagyköveti programja, ami szeptembertől új, vállalkozó kedvű tagokkal bővül majd. A nagykövetek megismerik a Hilltop tevékenységét, filozófiáját, a borokat, és ezen keresztül szeretik és szerettetik meg a borkultúrát.

#Neszmély - Első közösségi borunkról Kamocsay Ákos mesél

#Neszmély - Első közösségi borunkról Kamocsay Ákos mesél

Március 10-én mutatkozott be borvidékünk első közösségi bora, a #Neszmély. A válogatás célja, hogy még közelebb hozza a borrajongókhoz a hamisítatlan neszmélyi stílust, amely a helyi borászok által 5 különböző cuvée-n keresztül került megfogalmazásra. Erről kérdeztük Kamocsay Ákost.

A borversenyek világa - Interjú Herczeg Ágnes borszakértővel

A borversenyek világa - Interjú Herczeg Ágnes borszakértővel

Az ízlés nem vita tárgya, egy bor minősége azonban nem szubjektív dolog. A nemzetközi borversenyeken felkészült szakemberek zárt ajtók mögött értékelik a nevezett borokat - nagyon komoly szempontok alapján, szigorú szabályok szerint. Erről beszélgettünk Herczeg Ágnes borszakértővel.

Tapasztalat

Tapasztalat

Számunkra ugyanolyan fontos a szőlő, mint a bor szeretete, hiszen mindennek ez az alapja. Hiszünk abban, hogy a mi szakmánk ugyanannyira szenvedély, mint hivatás, amit csak őszintén érdemes csinálni.