Bor+ünnep: Dedikált ünnepek borfogyasztási szokásai

Bor+ünnep: Dedikált ünnepek borfogyasztási szokásai

A bor elmaradhatatlan kelléke az ünnepeknek. Igazi szertartás, ahogy kibontunk egy palackot, felemelő pillanat, amikor a nemes nedű megszenteli a poharat, megadjuk a módját a kóstolásnak, és természetesen a jeles alkalmakat magával a koccintással pecsételjük meg. Az év végéhez közeledve érdemes végigvenni, mikor mivel vagy éppen mire mondunk áldomást.

Ismerd meg szűkebb pátriánkat! Bemutatkozik a Felső-Pannon borrégió!

Ismerd meg szűkebb pátriánkat! Bemutatkozik a Felső-Pannon borrégió!

Hazánk összesen 6 borrégióval büszkélkedhet, melyek mindegyike más és más karakterrel kápráztatja el a borkedvelő közönséget. A nálunk készülő neszmélyi borok otthona az ország észak-nyugati részén elterülő Felső-Pannon borrégió, mely hűvösebb klímájával az üde és aromás tételek bölcsője.

Wine facts: Mitől függ a bor alkoholtartalma?

Wine facts: Mitől függ a bor alkoholtartalma?

A borkóstolás során rengeteg összetevő befolyásolja az ítéletünket, számtalan dolgot figyelembe véve döntjük el, hogy egy-egy tétel mennyire nyeri el a tetszésünket. Bár elsőre talán eszünkbe se jutna, de ezek egyike maga az alkoholtartalom, és nem azért, amiért elsőre gondolnánk. Elmondjuk, mi a titok.

Pincemélyen Neszmélyen: Mi fán terem a házasítás?

Pincemélyen Neszmélyen: Mi fán terem a házasítás?

Ideális esetben házasság akkor köttetik, amikor két ember tökéletesen kiegészíti egymást, és mindketten a legjobbat hozzák ki a másikból, harmonikus összhangban alkotva egységet. Tulajdonképpen ez a boroknál sem működik másképp, kivéve, hogy egy-egy cuvée-be kettőnél több fajta is kerülhet.

Wine dining - így „edd” a bort sorozat: Hogyan befolyásolja egy elfogyasztott étel a bor ízét?

Wine dining - így „edd” a bort sorozat: Hogyan befolyásolja egy elfogyasztott étel a bor ízét?

Egy jó pohár bort elfogyasztani a vacsorához többet jelent annál, minthogy lekísérjük a finom falatokat. Egyszerre hagyomány, kultúra és ceremónia. Az élmény tovább fokozható, ha megfelelően párosítjuk az ételt és az italt, ezzel megnövelve a gasztronómiai értéküket.

Wine facts: hogyan hat a globális felmelegedés a borászatra?

Wine facts: hogyan hat a globális felmelegedés a borászatra?

A jó bor jó szőlőt kíván, karakterét nagyban meghatározzák a termőterület éghajlati adottságai, egy-egy évjárat minőségét pedig az adott időszak időjárása. Nem kérdés tehát, hogy a globális felmelegedés, ahogy mindenre, úgy a borászatra is kihat. De vajon mire számíthatunk?

Olvass a sorok között! - Jön a szüret!

Olvass a sorok között! - Jön a szüret!

Elérkezett számunkra az év legfontosabb része; a szüret. Erre készültünk mindeddig, ezért dolgoztunk, és most végre beérett a munkánk gyümölcse. Alig várjuk, hogy palackba tölthessük nektek, és illatos, friss tételek formájában adhassuk át az idei nyár esszenciáját. Elmondjuk, mi zajlik a színfalak mögött.

Érezd meg a sauvignon blanc-t!

Érezd meg a sauvignon blanc-t!

A „vad fehér” (sauvage+blanc) sokak szerint arról kapta a nevét, hogy valamikor vadon termett, akár a gyomnövények. Ebből nőtte ki magát a világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, amelyet a világfajták közt egyetlenként, az aromatikus fehérborok között tartanak számon. Ez a könnyű, friss és rendkívül zamatos tétel ma már mindenhol nagy elismerésnek örvend.

Melyik borban van az igazság? - A borválasztásról érthetően

Melyik borban van az igazság? - A borválasztásról érthetően

Az ízlés nem vita tárgya. Ezért nincs rossz választás. Természetesen csak akkor, ha a minőséget alapnak tekintjük. Ugyanakkor, ahogy a zenében, a gasztronómiában vagy az öltözködésben is, mindenki másban találja meg a hozzá legközelebb álló stílust. De hol érdemes elkezdeni a keresést? És mi alapján döntsünk, ha alkalomra választunk vagy ételhez szeretnénk bort párosítani? Segítünk!