Milyen bort válasszunk, hol vásároljunk és hogyan tároljuk?

A jól megválasztott bor emeli a hangulatot, lekerekít egy kellemes menüt és maradandó élményeket ad fogyasztójának. Ehhez azonban nem mindegy, hogy milyen bort választunk és azt hogyan kóstoljuk, fogyasztjuk el.

A tudatos borfogyasztás legelső lépése a bor kiválasztása. 22 hazai borvidékünk számos kiváló tételt kínál és akkor még nem is beszéltünk az áruházak, borszaküzletek polcain elérhető külföldi pincék palackjairól. Ha még csak ismerkedünk a borok csodálatosan színes világával, akkor érdemes borbárokba, vagy akár borfesztiválokra járni, hiszen ezeken a helyeken lehetőség van kóstolási mennyiséget kérni és megtapasztalni, melyik borfajta, vagy milyen ízjegy lehet a kedvencünk.

Ha megvan, hogy milyen típusú bort szeretnénk, akkor hol vásároljunk? A kicsit rutinosabbak, de akár a kezdők számára is remek beszerzési helyek lehetnek a borszaküzletek, vinotékák. Itt általában felkészült értékesítőkkel találkozhatunk, akik az általunk adott szempontok alapján szívesen ajánlanak ízlésünknek megfelelő tételeket. Az egyes palackok címkéjét is érdemes áttanulmányozni, hiszen rengeteg információhoz juthatunk róla – az általános információkon túl számos borászatnál azt is feltüntetik például, hogy milyen ételekhez ajánlják az adott bort.

Fontos, hogy a gondosan kiválasztott bort megfelelően táruljuk, amíg el nem fogyasztjuk, hiszen ez biztosítja, hogy a minősége minden kortynak olyan legyen, mint ahogy azt a borász megkomponálta. A legjobb egy hűvös pincében, vagy speciálisan erre a célra kialakított borhűtőben fektetve tárolni a palackokat, de erre kevés embernek van lehetősége. Akkor sem kell aggódni, ha nem állnak rendelkezésre professzionális lehetőségek, néhány egyszerű szempont betartásával biztosíthatjuk, hogy boraink megőrizzék minőségüket.

  1. Ne tegyük ki a bort extrém hőnek (sem hidegnek, sem melegnek) és nagyon magas hőingásnak se – azaz ne hagyjuk az erkélyen a téli fagyban, de ugyanígy tökreteheti az italunkat egy pár óra a nyári melegben a kocsi csomagtartójában.
  2. Nemcsak az extrém hőmérséklet, de a közvetlen napfény is kerülendő – lehetőség szerint tároljuk a borokat fénytől védett helyen, például a konyhaszekrényben vagy a kamrában.
  3. A parafadugós borokat inkább fekve tároljuk. Állítva tárolt borok esetén a dugó könnyebben kiszáradhat, ami a zárás intenzitásának csökkenéséhez, ezzel pedig nem kívánt oxidációhoz vezethet. A csavarzáras borok tárolhatók állítva is, azonban akár parafa dugóval, akár csavarzárral volt lezárva a palack, lehetőség szerint felbontás után 2-3 napon belül fogyasszuk el a bort.
  4. Ne tároljuk vegyszerek, rezgő vagy hőt kibocsátó tárgyak közelében, mert ezek a folyamatok is károsíthatják a bort.
Milyen bort válasszunk, hol vásároljunk és hogyan tároljuk?