Kékszőlőből fehérbort? Amit érdemes tudni a szőlőről és borfajtákról

A szőlő az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye, elődeink már hatezer évvel ezelőtt termesztették és bort készítettek belőle.

Jelentősebb szőlőültetvények terülnek el a világ 34 országában 7 millió hektáron. Ennek fele (50%) Európában található, de jelentős a szőlőtermesztés Ázsiában (28%) és Észak-, illetve Dél-Amerikában (14%) is. A fennmaradó területek Afrikában (5%), Ausztráliában és Új-Zélandon (3%) találhatók.

A legnagyobb szőlőtermesztő országok - Spanyolország, Kína, Franciaország, Olaszország és Törökország - az összes szőlőültetvény több mint felét birtokolják. A megtermelt szőlő több mint 57%-ából készítenek bort, 36%-a csemegeszőlő, 7%-a pedig mazsolaként hasznosul.

Magyarországon több, mint 65 ezer hektáron 223 fajtával folyik borszőlő termesztés. Az ültetvényeken megtalálhatók a Kárpát-medencében őshonos, tipikus magyar fajták, illetve a betelepített és a világfajták egyaránt.*

A magyar szőlőtermesztő területeken jelentős túlsúlyban van a fehérszőlő, az ültetvények 70 százalékán, több mint 45 ezer hektáron ez található, ráadásul rengeteg olyan egyedi fajta is terem Magyarországon, ami máshol a világon nem.

A neszmélyi borrégióra főként a fehér fajták a jellemzők, többek között a chardonnay, az Irsai Olivér, az olaszrizling, és a sauvignon blanc. A felsoroltak közül szinte valamennyi friss, üde és gyümölcsös aromájú fehérbort ad.

Magyarországon jelenleg 45 kékszőlő fajta van engedélyezve, ezek között a fehérekhez képest jóval kisebb változás tapasztalható a rangsorban. A kékszőlők között a kékfrankos a legelterjedtebb fajta, az ország több, mint 12%-a ezzel a fajtával van beültetve. A „hagyományos” magyar fajták, például a kadarka mellett az elmúlt években a francia fajták, mint a pinot noir elterjedése is növekedett.

Magyarországon jelenleg 19 670 hektáron van kékszőlő telepítve, itt az első tíz legtöbbet telepített fajta adja a 96%-át az összesnek. A kékszőlőkből nemcsak vörösborok, hanem rosék is készülnek, sőt, akár fehér bor is készíthető belőle – ebben az esetben viszont nem a héján erjesztik a szőlőt, mint a vörösboroknál, hanem eltávolítják azt, aminek köszönhetően világossárga vagy szalmasárga fehér bor lesz az eredmény.

Az egyes fehér- és kék-szőlőfajták jellemzőiről bővebb leírás olvasható a Magyar Bor honlapján!

*Forrás: https://bor.hu/szolofajtak