Wine dining: Legyél te is borturista!

/ 2023. 03. 06.

Változatos okokból indulunk útnak, a felfedezés öröme pedig a legkülönbözőbb célpontokra fókuszál. A kulturális turizmus mellett létezik az üdülő-, a gyógy-, a sport-, a kaland-, sőt a hivatás-, egészségügyi és bevásárló turizmus is, és igen: napjainkban virágkorát éli a borturizmus is. De mit is jelent ez pontosan, és miről szól? Erről mesélt nekünk Jánosi Csilla borturisztikai szakértő a Hilltop Online Borklubban.

Vissza a természethez!

Jánosi Csilla borturisztikai szakértő, a Neszmélyi Borút Egyesület tagja, 2014. óta foglalkozik bortúrák szervezésével. Csilla nemcsak lelkes felfedezője, de ismerője is a legjobb nedűk forrásainak, hozzájárulva ezzel a hazai borkultúra fejlődéséhez és a magyar borok ismertségének növeléséhez a világban. Úgy tartja, hogy a kikapcsolódásnak ezen formája az ember és természet kapcsolódását segíti, hiszen a borászatok többnyire csodálatos fekvésű területeken találnak otthonra. A szőlőnek megvan a maga spiritualitása, összeköti az eget a földdel, miközben folyamatos gondoskodást igényel, ha úgy tetszik: szimbiózisban él velünk. A belőle készült ital pedig szakrális jelentőségű, nem véletlenül jelképezi a bor Jézus vérét.

Utazzunk az ízek szárnyán!

Maga a bor a 70-es évek második felében vált turisztikai „célponttá” - Amerikában, de a franciák által. Ugyanis a kaliforniai tételek olyan jól szerepeltek egy párizsi borbírálaton, hogy mindenki kíváncsi lett az eredetükre. Innen már csak egy lépés volt, hogy egész ágazat épüljön a hirtelen támadt érdeklődésre, és majd 50 évvel később évente 27 millió embert vonzzon az USA-ba. Természetesen Olaszországban és Franciaországban is hamar meghonosodott borturizmus intézménye, Ausztriában szintén nagy hagyománya alakult ki a nyitott pincéknek. Bár hazánkban csak az utóbbi években vált igazán népszerűvé, tulajdonképpen az 1905-ben alapított Esterházy Pezsgőgyárban már szervezett formában zajlott a kóstolás, amely a lóversenyek és fényűző bálok mellett népszerű programlehetőséget kínált az előkelő látogatóknak. Vagyis a Neszmélyi borvidék mondhatni a mind népszerűbb desztinációvá váló hazai borturizmus bölcsője.

De mi is számít borturizmusnak?

A bortúra érdeklődéstől függően lehet szakmai vagy szórakozás központú, célját tekintve ismeret- vagy élményszerzésre irányuló, de akár kiegészíthet egy régiólátogatást vagy kulturális körutazást is. Legfőbb célja, hogy megismerjük a borokat, azok gyökereit, vagyis szűkebb pátriájukat, a pincészetet, ahol, és a módszereket, amikkel készültek. Ideális esetben találkozhatunk magával a borásszal is, akinél autentikusabban senki sem tudna mesélni az egyedi nedűk történetéről. És ha már történet: úgy kerek, ha a szőlőt is megízlelhetjük, ami egy hosszú utazás végén a poharunkba kerül. No de ez még csak a kezdet, hiszen ebben az inspiráló környezetben számos lehetőség rejlik még: felfedezhetjük a környéket két keréken, bekapcsolódhatunk magába a szüretbe, belekóstolhatunk a helyi gasztronómiai vonatkozásokba például egy főzőkurzus alkalmával, kreatív vagy rekreációs programokat, a pince különleges akusztikáját kihasználó koncerteket, csapatépítőket vagy workshopokat szervezhetünk… határ a csillagos ég. Mert igen: akár egy közös hullócsillag vadászat is adhatja az apropót.

A teljesség igényével

Ugyan maga a borkóstolás felnőtteknek szól, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne családi időtöltéssé varázsolni, hiszen a legtöbb helyen már felkészülten várják a gyerekeket is: animátorok, természetes gyümölcsszörpök és helyi ínyencségek kíséretében. Mindez jól példázza, hogy a borturizmus maga után húzza a többi ágazatot is, egyre újabb fejlesztéseket életre hívva. Ha egy pincészet forgalma megnő, szinte gombamód szaporodni kezdenek körülötte a kézműves pékségek, cukrászatok, sajtműhelyek, sonkaérlelők, pálinkaházak, tovább növelve a környék idegenforgalmi értékét. Ahogy nőnek az elvárások és igények, úgy szélesednek a lehetőségek, és persze ez visszahat az adott borászatra is: minél ismertebbé válik a régió, annál ismerősebben cseng a márkanév.

  • pro tipp a szakértőtől

A borturisztikai desztinációkról mindig érdemes a tematikus oldalakon tájékozódni, ilyen lehet például a https://www.winerist.com

Régiólátogatás esetén pedig a legautentikusabb ajánlásokat a helyi oldalakon találod meg.