Wine dining: Felkészülés a karácsonyra

/ 2021. 12. 13.

Küszöbön a karácsony. Van, aki mindent az utolsó pillanatra hagy, és van, aki felkészülten várja, de ehhez a történethez mindig van mit hozzátenni. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy akár ajándékoznád, akár a menü részeként szervíroznád őket, a borokkal csak emelni tudd az ünnep fényét.

A bor mindig az élmény része, sőt akár forrása, úgyhogy abban nincs is vita, hogy az év legnagyobb ünnepén ott a helye. Hagyománya van a vele való koccintásnak, stílusos, mint ajándék, különleges meglepetés válhat belőle, de gasztronómiailag is fontos helyet foglal el a karácsonyi szertartások sorában. Már előre eláruljuk, hogy ha minőségi tételekben gondolkodsz, nagyot hibázni nem tudsz, de megértjük, ha valódi borértőként már ennél is többre vágysz.

Adj élményt ajándékba!

Egy-egy különleges tétel olyan a borbarátnak, mint a zenerajongóknak egy megismételhetetlen előadás. Ha igazán meg akarjuk örvendeztetni, érdemes az egyedi, grandiózus évjáratokat és házasításokat keresni, és akár egy díszdobozos kiadással vagy egy, a borász által összeállított válogatással kápráztatni el a megajándékozottat. Különösen, ha mondjuk egy leendő apósról vagy a főnökünkről van szó. Nekik szól például a sorszámozott Kamocsay Chardonnay Dűlőválogatás.

A bor akkor is jó választás, ha nem gourmet az illető. Ilyenkor érdemes kiindulni pár alapszabályból, bár fontos megjegyezni, hogy az ízlés egyénenként változik. Általában a nők a gyümölcsösebb, illatosabb, frissebb ízeket preferálják: előnyben a fehér, a rosé és a gyöngyöző borok, de egy könnyedebb vörös is szóba jöhet. Jó választás a zamatos cserszegi fűszeres, az elegáns pinot noire rosé vagy a derűs irsai olivér. A férfiak inkább a szárazabb és karakteresebb tételeket keresik. A sokoldalú chardonnay, a szilaj savignon blanc és a bársonyos cabernet sauvignon pontosan ezt nyújtja.

Tedd a menüt fejedelmivé!

A hozzáértők vallják: egy megfelelően kiválasztott bor nem leöblíti a falatot, hanem kihangsúlyozza az ízeket, és hozzáad az étel minőségéhez. Ez hatványozottan igaz, ha borral „vidítjuk” az ételt, azaz belefőzzük. Van, amiből nem is hiányozhat, ilyen például a karácsonyi borleves, de van, amiben észre sem veszed, mégis jót tesz neki, például egy almalevesnek.

Fontos: Csak olyan borral főzz, amit magad is meginnál, hiszen az étel alkotóelemeként az ízeket is meghatározza majd!

A borválasztásnál sincs minden kőbe vésve, de ha nem akarsz mellényúlni, akkor ezek a karácsonyi párosítások jó fogódzkodót nyújthatnak:

  • halászlé - könnyű, gyümölcsös vörös
  • rántott pontyszelet- könnyű fehér
  • töltött káposzta - közepes testű fehér
  • kacsa, pulyka - testes vörös
  • bejgli - édes, félédes fehér

A fent említettekből kitűnik, hogy szenteste nincsenek főszereplők: egy egész arzenállal kell készülnöd, ha mindenkinek ki akarod elégíteni az ízlését, és minden fogáshoz a megfelelő nedűt akarod társítani. Úgyhogy ezúttal a több, az több elvét kövesd - természetesen csak a változatosság, és nem az elfogyasztott mennyiség tekintetében!

Kérj bátran segítséget!

Ahogy egy ruhaüzletben vagy műszaki boltban is támaszkodsz a szakember véleményére, úgy egy borboltban is megteheted. Időt spórolhatsz meg magadnak, és rengeteg újdonságot fedezhetsz fel. Ha nincs lehetőséged rá, akkor sem vagy elveszve az ízek és illatok varázslatos világában. Elég csak ránézned egy Hilltop bor címkéjére, és alapul venned az aromatérképet, ami eligazít az egyes tételeket illetően. Megtudhatod belőle, hogy milyen aromák fedezhetőek fel egy-egy borban, és azok mennyire dominálnak. Itt írtunk róla korábban: https://hilltop.hu/hu/tanuld-meg/erezd-neszmelyt-ismerd-meg-az-aromakoroket