
Rosé kacsasaláta sült céklával
/ 2021. 12. 14.
A legszebb ünnepi teríték, egy könnyed kacsasaláta és mellé egy pohár Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé - ilyen egy igazi ünnepi vacsora, Kárai Dávid gasztroblogger szerint.
Hozzávalók 4 adaghoz
A SALÁTÁHOZ- 1 db hízott kacsamellfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 50 dkg bébicékla
- 10 dkg vegyes zöldsaláta
- 5 dkg feta sajt
- 1 dl Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé
- 5 dkg vaj
- 1 ág rozmaring
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csokor friss tárkony apróra vágva só, bors
A kacsamell bőrét keresztben irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk majd tegyük egy hideg serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Addig süssük, amíg szépen kisül a zsírja, a bőre pedig aranybarna lesz. Ezután fordítsuk meg, dobjuk mellé a megroppantott fokhagymagerezdeket és pirítsuk a másik oldalát is 5-6 percig, amíg szép színt kap. Ezután tegyük 170 fokos sütőbe 15 percre. Ha letelt a sütési idő, szeletelés előtt fóliával letakarva pihentessük pár percet.
Az öntet elkészítéséhez használd a kacsasütő serpenyőt, mégpedig melegítsük fel újra, majd adjuk hozzá a rozmaringot és óvatosan öntsük fel a borral. Forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, amíg elolvad benne és szép sűrű nem lesz a mártás. Reszeljük hozzá a narancs héját és tegyük félre.
A salátához a céklákat alaposan mossuk meg, majd egyesével csomagoljuk őket fóliába. Tegyük egy tepsire, majd mehet is a 200 fokos sütőbe. Mérettől függően addig kell sütni, amíg meg nem puhulnak. A kisebbeknél ez 35 - 40 perc, de ha nagy céklákkal dolgozunk, akár egy óra is lehet. Egy hústűt bátran szúrjunk bele ahhoz, hogy ellenőrizd, átsültek-e. Ha könnyen belemegy, akkor jó lesz. Ha elkészült, vegyük ki, óvatosan csomagoljuk ki őket, és hagyjuk 10 percet hűlni, majd hámozzuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra őket.
A saláta összeállításához a pihentetett kacsamellet csíkozzuk fel, a zöldsalátát tegyük egy tálra, helyezzük rá a kacsaszeleteket és a feldarabolt céklát. Morzsoljuk rá a feta sajtot és locsoljuk meg az mártással.