Retektzatziki füstölt lazaccal

/ 2021. 12. 14.

Villantani szeretnél a barátaidnak vagy az unokatesódnak karácsonykor? Készítsd el Kárai Dávid retektzatziki receptjét, kínálj hozzá egy pohár Hilltop Gyöngyöt és más dolgod nincs is, mint besöpörni a bókokat.

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 30 dkg retek
  • 1 nagy csipet só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 teáskanál szárított menta
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg sűrű görögjoghurt
  • 6 szelet rozskenyér
  • 5 dkg füstölt lazac
  • borsócsíra a díszítéshez

A retket alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd lereszeljük. Megsózzuk, szűrőbe tesszük és állni hagyjuk 10-15 percet. Ha kicsöpögött a leve, utána még ki is nyomkodjuk, hogy ne legyen túl vizes majd a krém.

Közben az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Így sokkal lágyabb íze lesz majd a krémben.

A kinyomkodott retket egy tálba tesszük, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított kaprot, a mentát és a megpirított fokhagymát az olajjal együtt. Hozzákanalazzuk a joghurtot és az egészet alaposan kikeverjük. Jót tesz neki, hagy fél órát hagyjuk állni tálalás előtt.