Retektzatziki füstölt lazaccal
/ 2021. 12. 14.
Villantani szeretnél a barátaidnak vagy az unokatesódnak karácsonykor? Készítsd el Kárai Dávid retektzatziki receptjét, kínálj hozzá egy pohár Hilltop Gyöngyöt és más dolgod nincs is, mint besöpörni a bókokat.
Hozzávalók 6 adaghoz
- 30 dkg retek
- 1 nagy csipet só
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor friss kapor
- 1 teáskanál szárított menta
- 1/2 citrom leve
- 15 dkg sűrű görögjoghurt
- 6 szelet rozskenyér
- 5 dkg füstölt lazac
- borsócsíra a díszítéshez
A retket alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd lereszeljük. Megsózzuk, szűrőbe tesszük és állni hagyjuk 10-15 percet. Ha kicsöpögött a leve, utána még ki is nyomkodjuk, hogy ne legyen túl vizes majd a krém.
Közben az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Így sokkal lágyabb íze lesz majd a krémben.
A kinyomkodott retket egy tálba tesszük, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított kaprot, a mentát és a megpirított fokhagymát az olajjal együtt. Hozzákanalazzuk a joghurtot és az egészet alaposan kikeverjük. Jót tesz neki, hagy fél órát hagyjuk állni tálalás előtt.