Pincemélyen Neszmélyen - Télbe fordulva

/ 2021. 11. 30.

Közeledik az év vége, a természet megpihen, és ahogy lassan az utolsó sárga szőlőlevelek is lehullanak, a tőkék elteszik magukat a következő szezonra. A borász végre hátradőlhet… azaz MÉGSEM! A közhiedelemmel ellentétben nagyon is sok munka van télen a szőlőben, a pincében pedig szinte csak most kezdődik az élet.

Mi már metszünk!

A borásznak a szezon sohasem ér véget: tavasztól télig tele a munkanaptára. Amíg a szőlő pihen, ő azon dolgozik, hogy a következő évben is elégedett lehessen a terméssel. Átvizsgálja a támberendezéseket, pótolja a megrongálódott tartóoszlopokat, földdel takarja be a kényes oltványokat és új telepítéseket. Elkezdi a metszést, mert az sok szőlőnél sok munkát jelent, gépesíteni pedig nem lehet. Végül előkészíti a talajt, és téli csapadékért fohászkodik. Legfőképpen hóért, mert a folyamatos, lassú olvadás során mélyebbre hatol a víz, elérve a szőlő gyökereit, amiket aztán egész évben nedvességgel lát el. Így kevésbé kell tartani a nyári szárazságtól. Szerencsére mifelénk a fagy sem jelent akkora veszélyt, hiszen magasan vannak az ültetvények. A tartós hideg inkább tavasszal, rügypattanáskor jelenthet problémát. De erre még nem szeretnénk gondolni...

Mindeközben a pincében…

...készülnek az idei év tételei. Bár az újbor már bemutatkozott, még messze nincs minden palackban. Valójában a 2021-es évjárat javában készül, hiszen az idei borokat stabillá kell kezelni, és hadrendbe kell állítani, hogy mielőbb a borrajongó asztalára kerülhessenek. Mindez nagy odafigyelést igényel, mert a trendek és a piac folyamatosan változik, a fogyasztók szája ízét viszont mindig el kell találni. Márpedig a bor általában önálló életet él, ezért értő gondoskodásra van szükség ahhoz, hogy a legjobbat hozhassuk ki belőle. Ez egy kicsit tudomány, egy kicsit művészet. Utóbbi különösen akkor, ha házasításra kerül a sor. A cuvée-készítés a borász „loveproject”-je: tele van kihívással, de nincs annál jobb érzés, mint amikor két borból létrehozunk egy harmadikat, amiben az ízérzetek, az aromák, a savak tökéletesen kiegészítik egymást, és létrehoznak egy harmonikus egészet.