Pincemélyen Neszmélyen: A Hilltop (majdnem) 30 éve

/ 2022. 01. 24.

Az új esztendőbe való átlépés mindig friss lendületet hoz magával, egyben pedig alkalmat ad a visszatekintésre. Számunkra már csak azért is aktuális a számvetés, mert a Hilltop jövőre 30 éves lesz. Ezen apropóból kicsit elidőztünk a múlton, és végigsétáltunk a jelentős mérföldkövek mentén. Tartsatok velünk egy kis időutazásra!

Visszaadni Neszmély eszményiségét

Szeretjük Neszmélyt. Otthonra találtunk itt. Szeretjük a kedvező éghajlata miatt, szeretjük a lankáit, a csodás dunai panorámát, és szeretjük a hagyományait. Hiszen már a rómaik is láttak fantáziát ebben a régióban, Zsigmond király, a Zichy család és a Pannonhalmi Apátság is készített itt bort, nem is akármilyet! Aztán a háború után, a termelőszövetkezetek megalakulásával, megváltozott a szemlélet, és a minőséget a mennyiség váltotta fel, mint első számú szempont. Mi a rendszerváltás után, arra „esküdtünk fel”, hogy az egykori Termelőszövetkezet területét ismét virágzó borvidékké varázsoljuk. 1993-ban egy néhai TSZ pincében, tízezer hektóliternyi fémtartállyal és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett tőkével vágtunk neki ennek a nemes küldetésnek. Mondhatnánk, hogy azzal a vízióval, hogy meghonosítjuk a reduktív technológiát Magyarországon, de valójában ez már csak a következmény volt…

Új alapokra helyeztük a szőlőtermesztést

410 hektáron kezdtünk el szőlőt telepíteni, hogy a gondosan megválogatott fajtákra és a XXI. századi technológiára alapozva magas minőségű, de megfizethető borokat adhassunk a világnak. Ugyanis ekkor még elsősorban exportra készültek a Hilltop tételek, amelyeknek komoly ázsiója lett Angliában. Magyarországon egészen mást diktált a közízlés: amíg máshol már a friss, üde, gyümölcsösség hódított, nálunk a hordós érlelés élvezett prioritást. A Hilltop tehát új piacot nyitott azok számára, akik nem tudtak megbarátkozni a régi stílusú, tradicionális módszerrel készült borokkal. És azok számára is, akik - igazi borértő módjára - elkezdték keresni a pohárban a szőlőgyümölcsöt, majd a komplexitást és a sokrétűséget. Ahogy a fogyasztók egyre igényesebbé váltak, a változatos, aromás tételek, amik megőrizték a szőlő lelkét, apránként meghódították a hazai közönséget, és a neszmélyi régió újra felkerült a bortérképre.

Lehet még aromásabb

Természetesen az állandó színvonal fenntartásához szükség van arra is, hogy lépést tartsunk a technológiai trendekkel. Ez pedig folyamatos fejlesztést igényel. Ennek jegyében 3 évvel ezelőtt a töltőgépet, tavaly a csomagológépet cseréltük le a palackozóban, emellett 2021-ben sor került az utóbbi 10 év legnagyobb korszerűsítésére is. A laboratóriumi háttér modernizálása lehetővé teszi, hogy 30 bormintát vizsgáljunk egyszerre, percek alatt visszajelzést kapva az egyes tételek alkohol-, cukor- vagy savtartalmáról. A hűtőrendszer ma már nemcsak biztonságosabb szoftverrel működik, amelynek segítségével akár távolról is állítható például a tartályok erjedési hőmérséklete, de ki is egészült. A legújabb berendezés abban segít, hogy a szüret után beérkező, akár 30 fokos szőlőszemeket 10 fokosra hűtve, megóvja azokat az oxidációtól, ezzel megőrizve a Hilltop védjegyéül szolgáló friss aromákat egészen a palackozásig, sőt az asztalig! Egészségünkre!