Olvass a sorok között! - Jön a szüret!

/ 2021. 08. 27.

Elérkezett számunkra az év legfontosabb része; a szüret. Erre készültünk mindeddig, ezért dolgoztunk, és most végre beérett a munkánk gyümölcse. Alig várjuk, hogy palackba tölthessük nektek, és illatos, friss tételek formájában adhassuk át az idei nyár esszenciáját. Elmondjuk, mi zajlik a színfalak mögött.

Normál években, augusztus 20-a körül kezdjük a szüretet az Irsai Olivérrel, most ez a hosszú, hűvös tavasz miatt augusztus végére tolódott, és számításaink szerint egészen október végéig el fog tartani. Már hetek óta izgatottan kóstolgatjuk az érő fürtöket, amelyek nem csak a mi számunkra vonzóak, ezért úgy óvjuk a termést, mint a szemünk fényét. Hálóval tartjuk távol a darazsakat, madárijesztővel és a Melegeshegyen élő Kerecsensólyom családok segítségével a seregélyeket, és ha szükséges, még egyszer megpermetezzük a későbben érő szőlőket.

Azért, hogy a legszebb fürtök és a tökéletesre érlelt szemek válhassanak fejedelmi nedűvé a pohárban, segítenünk kell a tőkék munkáját. Vagyis továbbra sem hanyagolhatjuk el a gyomtalanítást, ezen kívül elkezdjük érés alá kapálni a szőlőt, amit folyamatosan igazgatunk. Bár a hajtásnövekedés ilyenkor már lelassul, még mindig hónaljazzuk, kötözzük csonkázzuk vagy tetejezzük, a fürtzónát pedig megtisztítjuk a levelektől, hogy a fürtök napfényfürdőben készülődhessenek a szüretre.

A nagy hajrá nemcsak a dűlőkön, hanem a pincében is megindul, hiszen mindent elő kell készítenünk a szőlő érkezésére: a prések, szőlőfeldolgozógépek és a tartályok tisztán, fertőtlenítve hadrendbe állnak! A jó borász mindig előre gondolkodik, ezért már a következő év termésén is elkezdünk munkálkodni. A szaporításra szánt vesszők kiválasztásához meg kell kezdeni a szőlő szelektálását, gondozzuk az új telepítésű tőkéket, összegezzük a tapasztalatokat, és megvizsgáljuk az ezévi hiánytüneteket, hogy megfelelő tápanyagok és trágyák használatával jövőre elkerülhessük azokat.