Neszmély mindig élmény! - Téli kalandok haladóknak

/ 2022. 12. 06.

Számunkra nincs is szebb hely, mint Neszmély. Imádjuk az eszményi lankáit, a véget nem érő panorámát, és nem utolsósorban a történelmi tájegység fantasztikus adományait, köztük a szőlő legcsodálatosabb formáját, a jó bort. Hogy te is „ráérezz” a környék ízére, mesélünk róla egy kicsit.

Érezd meg Neszmélyt!

Neszmély kisközség, még 1550-an sem lakják, a múltja és az adottságai azonban annál nagyobbá teszik. Van itt hegy, völgy, vízpart - minden, mi szem-szájnak ingere. (És akkor a bort még nem is említettük!) Aki a történelmet szeretné magába szívni, annak ajánljuk figyelmébe a középkori torony romjait a Várhegyen vagy a Király-kutat a szőlőhegyen, amik hűségesen őrzik az 1439-ben, a török elleni harcban hősi halált halt Albert király emlékét. Érdemes betérni a Tatai várba, a Baji szőlőhegy lábánál kialakított gyönyörű Angolparkba, a ma már háború előtti pompájában tündöklő Esterházy-kastélyba és Esterházy Pezsgőgyárba, ahol a filmrajongóknak is akad igazi csemege, hiszen a Borgiák sorozat stábját is vendégül látta már.

Fedezd fel a környék különleges atmoszféráját!

A természet szerelmesei szintén nem fognak csalódni a már a kőkorszak óta lakott településben, ami szerényen megbújik a Gerecse ölelésében. Nemcsak a szőlő érzi jól magát itt: a Neszmélyi Arborétumban a hazai klimatikus viszonyok között gyorsan növő, ám más földrészeken őshonos örökzöldeket lehet megcsodálni, amik ősszel és télen is igazi zöld környezetet kínálnak a túrázónak. A Hilltop kilátójából a páratlan panoráma részeként fel-felbukkanó Duna is különleges természeti kincseket őrizget a folyó kisebb-nagyobb szigetcsoportjait felfedezők számára, akik akár két keréken is nyakukba vehetik a környéket, kényelmesen végigtekerve az Által-ér völgyi bicikliúton. A hazánkban egyedülálló tatai Fényes Tanösvény pedig a gyaloglók paradicsomaként ismert. Az ide látogatók kötélhídon és csónakkal járhatják be a 18 állomásos ökoturisztikai útvonalat, megismerkedve a Fényes-fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékével, a karsztforrások egyedülálló élővilágával és a térség különleges növénytársulásaival.

Nincs kirándulás finom falatok nélkül

Ennyi csoda után pedig jól esik a pihenés egy savakban gazdag, lendületes tétel, vagy éppen egy kellemes felmelegedést ígérő forralt bor társaságában. Térjetek be hozzánk, vagy akár maradjatok egy egész hétvégére, fedezzétek fel a borvidék ízeit, és töltődjetek fel nálunk a nagy ünnepi hajrá előtt vagy pihenjétek ki nálunk a családlátogatás fáradalmait!

Szeretettel és jobbnál jobb aromákkal várunk benneteket!