Minden, ami buborék(os) - Gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő

/ 2022. 07. 11.

A nyár igazi sztárjai a hűs, buborékos italok. A fröccsről nem lehet eleget beszélni (fogunk is még), de most jöjjenek a többiek! Lássuk, mit tartogatnak nekünk a gyöngyöző- és habzóborok, no meg a pezsgő! Egyáltalán: miben különböznek egymástól?

Miből lesz a buborék?

Az alapvetés buborékfronton az, hogy minden pezsgő bor, de nem minden pezsgő bort nevezhetünk pezsgőnek. A fő különbség - akárcsak a borfajták esetében - itt is a készítés módjában keresendő. Míg az igazi pezsgőben a hozzáadott cukor és élesztő egyvelegéből zárt erjedés során, palackban vagy tartályban keletkezik a szén-dioxid, addig a gyöngyözőborhoz esetenként, a habzóborhoz mindig utólag adják hozzá. Egészen pontosan a gázt elnyeletik, szaturálják a borban - ezt kötelező a címkén is feltüntetni.

Ha a gyökerekig “ásunk”, elmondhatjuk, hogy a pici, finoman gyöngyöző buborékokkal hódító pezsgő francia eredetű - az autentikus champagne eleve eredetvédelem alatt áll -, a habzóbor viszont olasz találmány, és a szőlőfajta után lambruscónak vagy proseccónak (mindkettő védett eredetű fajta) nevezik. Természetesen máshol is készülnek habzóborok, csak más néven. A gyöngyözőbor, ami a legelterjedtebb hazánkban, azért lóg ki a sorból, mert készülhet így is, meg úgy is, ráadásul ennek a legkisebb a széndioxid tartalma. Ez a lágyan buborékos ital simogató kortyokkal ajándékozza meg fogyasztóját, így még azokat is meggyőzi, akik ódzkodnak a pezsgő szúrósságától.

Alkalom szerint

A magyar bortörvény szerint hivatalosan a palacknyomást veszik alapul:

3 bar alatt: gyöngyöző-, 3 és 5 bar között habzóborról, 5 bar felett pezsgőről beszélünk. Nem véletlen, hogy amíg az előbbieket elegendő csavarzáras palackba tölteni, utóbbit drótkosárral védik, hogy a túlnyomás ne repítse ki idő előtt a dugót.

A szénsavas borkészítmények sajátja, hogy jól lehűtve az igaziak, ugyanakkor különválaszthatjuk őket alkalom és kínálás szempontjából. Amíg a pezsgőt elegáns pezsgőspohárban szolgáljuk fel ünnepek alkalmával, addig a gyöngyöző- és habzóborok bármikor kellemes felfrissülést kínálnak - akár a piknikkosárba is beférnek egy hangulatos nyáresti csillagmustra kísérőjéül. Ne felejtsük ki mellőlük a felfelé szűkülő, karcsú borospoharat sem, amely egyenesen az orrunkba tereli az intenzív aromákat!

Ha kedvet kaptál egy kis pezsgéshez, szerezd be hozzá a HILLTOP GYÖNGYÖT, egy igazán pezsdítő virágos, parfümös, növényes élményt!