Melyik borban van az igazság? - A borválasztásról érthetően

/ 2021. 07. 26.

Az ízlés nem vita tárgya. Ezért nincs rossz választás. Természetesen csak akkor, ha a minőséget alapnak tekintjük. Ugyanakkor, ahogy a zenében, a gasztronómiában vagy az öltözködésben is, mindenki másban találja meg a hozzá legközelebb álló stílust. De hol érdemes elkezdeni a keresést? És mi alapján döntsünk, ha alkalomra választunk vagy ételhez szeretnénk bort párosítani? Segítünk!

Rá kell érezni

Gyakran mondják, hogy a borhoz fel kell nőni, meg kell érni rá. Általában a kezdő borfogyasztók az édesebb, üdébb, könnyebben befogadható alternatívákat részesítik előnyben. Később megtanulják értékelni a szárazabb, fineszesebb tételeket, végül egyénenként változó, hogy ki milyen karakterben találja meg az igazit. Egyesek a gyümölcsösséget, a zamatos harmóniákat keresik a borban, mások a komplex, testes tételek hódolói. Van, akit az ásványos jelleg vonz, vagy éppen az enyhe fanyarság van ínyére, és olyan is akad, aki a parfümösségnek nem tud ellenállni. Ezért az első számú szabály az, hogy mielőtt a borok tudójává válnál, ismerd meg magadat.

Az ízek vezetnek

Minden kapcsolat óvatos puhatolózással kezdődik. Kívülről haladunk be, az egyszerűtől az összetettig, a könnyűtől a nehezebbig. Így van ez a borral is. Akár a bor birodalmában tett első lépésekről, akár az alkalomhoz illő ital kiválasztásáról van szó, érdemes a kóstolók hagyományos tételsorát követni: a fehértől a rozén át a vörösig, üdétől a testesig. Ha az ember már tudja, mit keres, az fél siker. Abban, hogy megtalálja, segítenek a címkéken található eligazító szövegek, de hogy még árnyaltabb legyen a kép, mi vizualizáltuk is az egyes borok ízösszetételét. Az aromatérkép színes aromakörök segítségével „rajzolja fel” a különböző íz- és illatjegyeket, és azt is megmutatja, melyik mennyire hangsúlyosan jelentkezik az adott tételben.

Mire érdemes figyelni borválasztáskor?

Mihez? - Könnyebb fogásokhoz, salátákhoz, desszertekhez üde tételek (általában fehér és rozé), fűszeresebb, nehezebb ételekhez pedig karakteresebb, teltebb ízvilágú borok (többnyire vörös) illenek.

Kinek? - Ha társaságba készülsz vagy vendégeket vársz, jóval több ember kedvére tehetsz, ha kiegyensúlyozottabb és visszafogottabb ízeket választasz, de az is megoldás, ha többféle opciót kínálsz. Ajándékba adj olyat, amit az ünnepelt szeret, vagy olyat, amit te szeretsz, esetleg olyat, aminek különös respektje van! Ha elakadtál, kérdezz bátran - a szakértőktől vagy a vinotékák eladóitól!

Mi alapján? - Felejtsd el az árat, mert nem feltétlenül mérvadó, a csavaros vagy dugós kérdést, mert nem ezen múlik a minőség, és az is tévhit, hogy a régebbi évjárat patinásabb. Természetesen vannak borok, amelyekből egy-egy évjárat különösen jól sikerült, de vannak olyanok is, amik pont nem hosszú érlelésre készültek, tehát az idő csak árt nekik. Általános szabály, hogy ami kikerül a piacra, az már teljes és élvezetes tétel, hiszen a borász sem adna ki olyasmit a kezéből, ami nem vet rá jó fényt.

Plusz egy jó tanács:

Ha szerelem szövődik, azt ne engedd el! Azaz: érdemes meg- és feljegyezni a kedvenceket, hogy legközelebb könnyedén rájuk találj. Ugyanakkor maradj nyitott, mert a bor világában rengeteg új élmény vár. Fedezd fel őket!