Érezd meg az Olaszrizlinget!

/ 2021. 06. 30.

Magyarország elsőszámú fröccsbora egyben a legnagyobb termőterületet is foglalja el hazánkban. Kicsit olasz, kicsit nem, de nagyon magyar: mindenhol ismerik, mindenki szereti, és szinte bárhol jól érzi magát. Jó barátja kezdő és haladó borrajongóknak, borászoknak és boroknak, hiszen házasításra is kiválóan alkalmas. Nem lehet vele tévedni.

Névjegy:

  • fehér
  • nemzetközi szőlőfajta
  • Egyéb nevei: Welschriesling, Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Italian Riesling
  • Érési időszak: október eleje–közepe
  • Szervírozási hőmérséklet: 12-15°C

 

A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél.”

Márai Sándor: A magyar borokról

 

Az olaszrizling ősi fajta, és mint neve is mutatja, olasz eredetű. Vagy francia… Ezt a mai napig nem sikerült tisztázniuk a szakértőknek, akik csak annyit tártak fel a DNS-vizsgálat során, hogy a Dél-Spanyolországban (egy harmadik ország!) termő Borba rokona lehet. Viszont az biztos, hogy bár hozzánk csak a XIX. század közepén jutott el, mára szinte az összes hazai borvidéken meghatározó fajta. A filoxéra-vész idején az elpusztult ültetvények helyét átvéve telepedett meg nálunk, és azóta jelentős területen, jelenleg mintegy 6000 hektáron művelik. Különösen otthonosan „mozog” a vulkanikus és magasabb mésztartalmú talajon: Badacsonyban, Balatonfüreden, Csopakon és a Balaton felvidéken található belőle a legtöbb, és persze Neszmélyen is otthon érzi magát.

Ez a kisebb és közepes méretű, tömött szerkezetű fürtökben, vékony és hamvas héjú bogyókat termő szőlő a terroir jellegzetességeit tükrözve válhat ásványosabbá vagy egy késői szürettel akár testessé, aszússá, száraz iskolázásban fanyarkássá, acéltartályos érlelésben légiesen virágossá. Visszafogott savszerkezete diszkrét karakterrel ajándékozza meg, amely a termőhely és a borkészítési stílus által nyer egyedi zamatot. Teljes érésben erőteljesebb, de elegáns, éretlenül harapósabb savakkal találkozhatunk. Ez az a bor, amely - megfelelő kezekben és körülmények között - képes tökéletes egyensúlyt felmutatni.

Halakhoz, tenger gyümölcseihez, roston sült vagy grillezett csirkéhez, almás desszertek mellé kitűnő választás. Ezen kívül az a legjobb benne, hogy bármely alkalomra „nyitott”, hiszen könnyű kísérője úgy a baráti beszélgetéseknek, mint a hajnalba nyúló bulizásnak, de egy forró nyári napon a strandon vagy túrázás közben megpihenve is kitűnő társ lehet hűsítő, alacsony alkoholtartalmú fröccsé avanzsálódva.