Érezd meg a sauvignon blanc-t!

/ 2021. 07. 27.

A „vad fehér” (sauvage+blanc) sokak szerint arról kapta a nevét, hogy valamikor vadon termett, akár a gyomnövények. Ebből nőtte ki magát a világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, amelyet a világfajták közt egyetlenként, az aromatikus fehérborok között tartanak számon. Ez a könnyű, friss és rendkívül zamatos tétel ma már mindenhol nagy elismerésnek örvend.

Névjegy:

  • fehér
  • nemzetközi szőlőfajta
  • Egyéb nevei: fehér sauvignon, muscat sylvaner
  • Érési időszak: szeptember vége
  • Szervírozási hőmérséklet: 8-10°C

A sauvignon blanc genetikailag közel áll a traminihez és a chenin blanc fajtához is, külön érdekessége pedig, hogy cabernet franc-nal való keresztezéséből jött létre a vörösborokat adó cabernet sauvignon fajta. Franciaországból, egyenesen a Loire-völgyéből indult hódító útjára. A legszebb tételek - szülőhazáján kívül - Új-Zélandon, Chilében és Dél-Afrikában készülnek belőle, Magyarország 22 borvidékéből pedig 20-ban található meg. Bár éghajlat szempontjából meglehetősen alkalmazkodóképes, a magasabb mésztartalmú, lazább talajú, hűvösebb területeken érzi magát igazán komfortosan. Ilyen a Soproni, a Neszmélyi és az Etyek-Budai borvidék.

A vállas, tömött fürtökben, zöldessárga, gömbölyded, középvastag héjú bogyókban termő fajta a talajtól, az időjárástól és művelési módtól függően különböző aromákkal ajándékozza meg készítőjét. Üde, lendületes, kirobbanóan intenzív, ugyanakkor kissé keményebb karakterét az acéltartályos, reduktív eljárás és a korai palackozás őrzi meg a leginkább, míg a tölgyfahordós érlelés kissé testesebb, fűszeresebb jegyekkel ruházza fel a belőle készült borokat.

Az egyedülállóan friss, szilaj karakterrel megáldott, élettől duzzadó, már-már zöldellő sauvignon blanc-t, amit „szinte harapni lehet”, egyesek a tavasz boraként is emlegetik. Ez a jellegzetes illat- és ízvilággal, erőteljes vegetális jegyekkel és élénk savakkal rendelkező izgalmas tétel kiválóan illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, remek kiegészítője a spárgának és a kecskesajtnak, jó párost alkot a gazpacho-val, de akár aperitifként is fogyasztható.