Borturista: Látogass el hozzánk, vár az eszményi Neszmély!

/ 2022. 08. 16.

Bár a legtöbben palackba zárva találkoznak csodálatos borvidékünk esszenciájával, érdemes személyesen is ellátogatni hozzánk, átélni és megérezni eme különleges adottságú (és nem csak szőlőtermesztés szempontjából!) környék hangulatát.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Ez a Komárom-Esztergom megyében található apró község már kőkorszak óta lakott település, melyet a rómaiak is felfedeztek maguknak, és rögtön szőlőtelepítésbe is kezdtek. A savakban gazdag, lendületes tételeiről híres borvidéken azóta sokan és sokféle nedűt készítettek, mai formáját azonban a rendszerváltás után nyerte el. Ekkor a hosszú álomból ébredő Neszmély, amely új tőkékkel és pincészetekkel népesült be, ismét elfoglalta méltó helyét hazánk bortérképén. Vagyis ide látogatva a pincetúra szinte kötelező program. Ne csak hozzánk nézzetek be, de kóstoljátok végig a Sertésvölgyi pincesor kínálatát is! Amit pedig vétek lenne kihagyni, az nem más, mint dinamikusan fejlődő borvidékünk első közösségi bora, az 5 borászat 5 cuvée-t magában foglaló #Neszmély, amely „folyékonyan mesél” a tájról.

Duna - ameddig a szem ellát

Nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetjük errefelé, de pazar vizuális élményekkel is szolgálhatunk. Tudtátok, hogy a Melegeshegy tetején emelt Hilltop kilátó nyújtja a leghosszabb dunai panorámát? A lenyűgöző látvány a Gerecse északi és nyugati vonulatai mellett 35 kilométernyi Dunával is megajándékozza a vállalkozó kedvű turistát, aki szemlélődés közben gondolatban átruccanhat a szomszédba, hiszen a határon túli területek is jól láthatóak tőlünk. Természetesen, ahol folyó, ott hajók. Nem is akármilyenek: a Szent Ilona-öbölben található Hajóskanzen, amelyhez stílusosan egy hatalmas hajócsavar mutatja az utat, igazi kuriózum. Itt történelmi „utazást” tehettek a Vöcsök I. és II. szárnyashajó vagy a Zoltán és a Neszmély gőzhajó fedélzetén.

Különleges növényvilág

Ha nem is a muzeális értéket képviselő vízi matuzsálemekkel, de egy csónakkal érdemes nyakatokba venni a folyó kisebb-nagyobb szigetcsoportjait, amik páratlan szépségeket és természeti kincseket rejtenek. Csakúgy, mint a Neszmélyi Arborétum kísérleti erdői, amelyekbe a hazai klimatikus viszonyok közt gyorsan növő külföldön őshonos fenyőket és cédrusokat telepítettek egykor. Településünk kora indokolja, hogy várat, de legalábbis várromot is fellelhessünk a területén. Ez pedig arról híres, hogy a török ellen induló Albert király 1439-ben itt lelte halálát, de nem csatában veszett el, hanem a vérhas terítette le. Utána kapta a nevét a szőlőhegyen található Király-kút is.

Ha már a hírességeknél tartunk: csak a szomszédos Dunaalmásig kell menni Csokonai Vitéz Mihály szobráért és az általa imádott Lilla emlékszobájáért és sírjáért. Mindez még gyalog sem nagy távolság, de az Által-ér völgyi kerékpárút egészséges és sportos alternatívát kínál a környék bejárására. A túra fáradalmait pedig kipihenhetitek a Hilltop Borbirtok & Étterem vendégszeretetét élvezve, ahol a hűsítő tételek mellett megkóstolhatjátok a tradicionális helyi házi rétest, és ha igazán autentikus élményre vágytok, akár egy hordóban is álomra hajthatjátok a fejeteket. (De tényleg!)