A nyár örök itala - Fröccstörténelem

/ 2021. 06. 29.

A fröccs maga a történelem, hiszen igazán jeles magyarok bábáskodtak a bölcsőjénél. A jó bor és a minőségi szóda (Mert ez is fontos!) párosa ma már nem hiányozhat egyetlen vendéglátóhely repertoárjából sem. A legjobb benne az, hogy semmi sincs kőbe vésve: mindenki olyan arányokat választhat, ami a leginkább megfelel a szájízének.

„S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot." (Márai Sándor)

Művészek alkották...

A nyár leghűsítőbb itala nem meglepő módon egy pincében „látta meg a napvilágot”, és mikor máskor, ha nem a Reformkorban? A helyszín: Fáy András író, politikus és nemzetgazda fóti birtoka, az érdemes társaság pedig - a házigazdán kívül - Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos. Utóbbi azért különösen fontos a történet szempontjából, mert az inga és a dinamó mellett, többek között a szódavizet is feltalálta. Bár elsőként Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot vízzel, Jedlik nevéhez fűződik a ma már hungarikumnak számító szikvíz nagyüzemi gyártása, amelyet 1841 őszén prezentált a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók második nagygyűlésén. Vörösmarty pedig természetesen a névért felel, ugyanis a szódával felspriccelt bor élménye a következőképpen ihlette meg: „Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!". Itt megjegyzendő, hogy külföldön a mai napig csak spritzer néven emlegetik a fröccsöt.

...végül mindenkit megihletett

A „fröccsözni” szó hamar belopta magát a köztudatba, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az írói elit, mint például Molnár Ferenc, Bródy Sándor, Hunyadi Sándor és Krúdy Gyula gyorsan magáévá tette a kifejezést. Krúdy meg is alkotta a saját verzióját 9 dl borból és 1 dl szódából, amellyel saját állítása szerint csak „megviccelte" a bort. Nem ő volt az egyetlen, aki „szabadon asszociált” a témára. Ujházy Ede, az Ujházy tyúkhúsleves megalkotója a kovászos uborka levével hígította a bort, de próbálkoztak a vörösbor-pezsgő eleggyel, ami a Tisza-fröccs nevet kapta, sőt a savanyú alföldi borba még málnaszörpöt is löttyintettek.

De milyen fröccsök is vannak? (Milyenek nincsenek?)

  • Kisfröccs (Rövidlépés, vagy Fütty): 1 dl bor+1 dl szóda
  • Nagyfröccs (klasszikus fröccs, Hajtás, Húzás vagy Spriccer): 2 dl bor+1 dl szóda
  • Hosszúlépés: (Fordított): 1 dl bor+2 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor+2 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor+3 dl szóda
  • Háziúr: 4 dl bor+1 dl szóda
  • Sportfröccs (Lakófröccs): 1 dl bor+4 dl szóda

És a gyöngyszemek:

  • Mafla (Lámpás): 0,5 l bor+0,5l szóda
  • Csatos (Csattos): 1 l bor+0,5 dl szóda
  • Távolugrás (Sóherfröccs): 1 dl bor+9 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor+4 dl szóda