Kamocsay Prémium Merlot 2016
vörös - száraz
Kamocsay Ákos - az év borásza - elhivatottságát, szakértelmét tükrözi ez a bor. Rubinvörös színű, bársonyos, piros gyümölcsök ízeit idéző, határozott, testes vörösbor a Neszmélyi Borvidék legnaposabb, legmagasabban fekvő dűlőjéről. Az évek múlásával egyre finomabb lesz. Vörös húsokból készült ételekhez ajánljuk.
bruttó:
2490 Ft.
Részletek
A fajta:
Feltehetően bordói eredetű ez a kedves, lágy karakterű szőlő, mely szeptember végén-október elején érik. Érzékeny, nagy odafigyelést és meleg déli lejtőket igénylő fajta, nevét valószínűleg sötét bogyóiről kapta, mint a csókaszőlő: a merle feketerigót jelent. Borát a többnyire kicsit nőies, kerek, bársonyos, édes benyomást kelőt ízek jellemezik, akkor is, ha önállóan, akkor is, ha küvékben jelenik meg.
Borkészítés:
Ez a merlot – noha tüzes és testes –, a könnyedebb és gyümölcsös változatok közé tartozik, feketébe hajló, lilás élű bor, visszafogott illatában ibolyás jegyek és gyümölcsösség, a kedves kortyban tényleg szilvás hangulat és melegség (13 %-os szesz), a nem túl komplex ízkép hátterében nagyon finom, bársonyos tannin dereng.
Hogyan, mihez:
Minden, ami vörös hús a tatárbifsztektől a marhapörköltig, de szereti a kacsasült, is, vagy egy remek sólet, a végén egy camembert-rel.