Kamocsay Ákos Prémium Sauvignon Blanc 2017

fehér - száraz

Kormaföle-dűlő
Neszmélyen ez a különlegesen telt és mégis ropogós, citromfűre, egresre és zöldpaprikára emlékeztető ízvilágú, élettel telibor a borász egyik nagy kedvence. Jól behűtve (10 °C-ra) ajánljuk halakhoz, spárgához, fehér húsokhoz.

bruttó: 1985 Ft.

Részletek

A fajta:

A sauvignon blanc-t a világ első három fehér fajtája között tartják számon (a rajnai rizling és a chardonnay mögött). Frissessége és könnyű érthetősége okán lett globálisan ilyen népszerű, a főleg Új Zélandról elterjedt friss stílus herbális-florális aromáját minden borszerető ismeri. Populáris zöld és friss arca mellett érett, hordós változatai is léteznek, sőt a francia Tokajban (Sauternes) édes és aszús is lehet.

Szüret:

A szőlő a fehérboros háromkirályok közé tartozik (a rajnai rizling és a chardonnay mellett), a legelterjedtebb fehérszőlők egyike a glóbuszon, jellegzetes illata mellett szép savtérképpel rendelkezik. A szép magyar savakon fölnőtt honi borbarátok különösen kedvelik. Francia világfajta, nem szavinyonnak, hanem szovinyonnak illik ejteni, nálunk 1982 óta van államilag minősítve, többnyire gyorsan pörgő bora van, azaz (mint egyébként a borok bő 90 %-át) egy-két éven belül megisszák.

Analitika:

A citromsárga bor nem igyekszik mindenáron  a szélesebb borkedvelői körök által ismert és kedvelt bodzás-csalános-farkasalmás-újzélandos sauvignon blanc ízt felidézni (némi fajélesztő segítségével), hanem természetes, szép, fajtajelleges vegetalitást hoz. Citrusos, enyhén virágos-fűszeres, elegáns illatát herbális-vegetális jegyeket mutató ízkép követi, a telt és kerek kortyot enyhe sósság, az egész szájat betöltő szerkezetet kis ásványosság színezi.

Hogyan, mihez:

Közhely, s mint ilyennek, nagy igazsága is van, hogy a sauvignon blanc eszményi spárgabor, illetve hogy pozitív interferenciákat okoz salátákkal, tenger gyümölcseivel vagy kecskesajttal, lecsóhoz és rizottóhoz is passzol, de üde savai okán jól elbír a tejfölös vagy zsírosabb ételekkel, sertéshússal, flekkenekkel is.