Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2017

fehér - száraz

Semmelweis Egyetem Bora Neszmélyi Borvidék borverseny „MTA Bora 2019” cím MTA borverseny 2019 - Nagy aranyérem /Felső kategória fehérborai/

A pinot gris világfajta, a pinot család (blanc és noir) tagja, nálunk valahogy ma nem átütően népszerű, noha mind könnyedebb, mint érleltebb változatai egészen kiválóak tudnak lenni és maga a szőlő a középkor óta megtalálható nálunk.

Elnyert díjak:

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2017

  • Nagy aranyérem /Felső kategória fehérborai/, „MTA Bora 2019” cím - MTA borverseny
  • Aranyérem - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2015

  • Országos borverseny 2018, SILVER
  • Tata város zászlósbora 2018
  • Nagyarany és LEGJOBB SZÜRKEBARÁT különdíj - Neszmélyi Borvidék borverseny 2019
bruttó: 1990 Ft.
Vásárolja meg ezt a bort egyedi címkével! Tovább az űrlaphoz »

Részletek

A fajta:

A szőlő tehát már emberemlékezet óta itt van a Kárpát-medencében, szeptember-végén-október elején érik, közepesen terem, kis, tömött fürtjein a bogyók szürkés-rózsaszínes-kékes fényben csillognak, innen a neve (gris: szürke).

Borkészítés:

Ez is kábé a legjobb honi szürkebarátok közé tartozó tétel: szinte mézes illatú, nagyon vonzó és kissé „csajos” ízképe szinte édesbor benyomását kelti, az átlagnál koncentráltabb, ugyanakkor ropogós savú bor, középúton van mintegy a könnyű, pinot grigiós szürkebarát és a franciás-elzászi sűrű, olajos változat között.

Hogyan, mihez:

Így, mint az arany középúton járó bor, jó egyfelől saláták és fehér húsú halak mellé, másfelől akár egy libamájat is feldobhat, ahogy krémlevesek, rizottók, vargánya, lazac, főtt marha, pástétom is jól jár vele.