Wine facts: hogyan hat a globális felmelegedés a borászatra?

/ 2021. 08. 31.

A jó bor jó szőlőt kíván, karakterét nagyban meghatározzák a termőterület éghajlati adottságai, egy-egy évjárat minőségét pedig az adott időszak időjárása. Nem kérdés tehát, hogy a globális felmelegedés, ahogy mindenre, úgy a borászatra is kihat. De vajon mire számíthatunk?

A változás már elkezdődött...

Szögezzük le már az elején: az éghajlatváltozás nem egyenlő a felmelegedéssel - ez csak az egyik tényező, ami befolyásolja a gazdaságot, többek között a szőlészetet. A napi átlaghőmérséklet növekedése mellett számolni kell a csapadékeloszlás változékonyságával és az olyan extrém időjárási jelenségekkel is, mint például a tavaszi fagyok, az intenzív aszályok vagy a villámárvizek. Ezek az anomáliák hatással vannak az elkészült borok minőségére és élvezeti értékére is. Már most korábbi szüretekkel és akár túlérett fürtökkel kell számolni, emellett felfedezhető a szőlők savtartalmának csökkenése és cukortartalmának, ezzel együtt pedig alkoholtartalmának növekedése, ami nem feltétlenül találkozik a fogyasztói igényekkel.

Eltolódnak majd a határok

A globális felmelegedés egyértelműen átrajzolja a bor-világtérképet. Amíg egyes régiókban kiterjedtebb földterületeken több szőlő lesz termeszthető, az egyre forróbb nyarak a legellenállóbb fajtákat is tönkretehetik. Hazánkban, ahol a század végére mediterrán körülményekre számíthatunk, olyan ikonikus magyarországi szőlőfajták eshetnek áldozatul, mint a nagy meleget nehezen toleráló olaszrizling, a rothadásra érzékeny kadarka vagy a vízhiányt alig tűrő hárslevelű. A termelés jelenlegi módjának megőrzése komoly kihívások elé állítja majd a borászokat, akik fáradhatatlanul munkálkodnak azon, hogy a borszőlők megbízhatóan hozzák a rájuk jellemző tulajdonságokat, és ne veszítsék el karakterüket. A világszintű változások mellett azonban aligha kerülhető el a szőlőtermesztés mikéntjének és módszerének újragondolása. Ebben iránymutató lehet a Huglin-féle heliotermikus index előrejelzése, amely a vegetációs időszak alatti átlaghőmérsékletet, a napi maximum hőmérsékletet és a földrajzi szélességet figyelembe véve adja meg az adott területen termeszthető fajtákat meghatározó hőösszeget.

A borászok előtt a következő lehetőségek állnak a jövőben, hogy a szélsőségek ellenére megőrizhessék egy-egy régió ázsióját:

  • A szőlőültetvények magasabb övezetbe költözése, új dűlők kialakítása.
  • Új vagy éppen korábban őshonos magyar szőlőfajták telepítése.
  • Ellenálló fajták kikísérletezése.
  • Az éjszakai vagy lépcsőzetes szüretelés bevezetése.
  • Egyedi növényzet telepítése a víz helyben tartására.

Amivel biztosan számolnunk kell, hogy a változás megjelenik majd a poharunkban is, ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen az új fajtákból és körülményekből megfelelő gondoskodással nagyon szép tételek születhetnek. Érdemes nyitottnak maradni...