Wine dining: Mindent a fröccsről

/ 2022. 07. 27.

Ismét itt a fröccsszezON! Lehet vegyíteni, válogatni, buborékozni. Korábbi blogbejegyzésünkből megismerhettétek a fröccstörténelem mérföldköveit, no meg természetesen az alapvető fröccsfajtákat, de mivel nem lehet eleget beszélni róla, most eláruljuk, hogy mitől lesz az igazi.

A szódavíz nem ásványvíz!

Ahogy azt már előző bejegyzésünkben taglaltuk, a fröccs és az irodalom történelme elválaszthatatlanul összefonódott, nem is véletlen, hogy a népszerű nyári ital mára a hungarikumok előkelő társaságának tagja. Az indoklás szerint azért, mert „a magyar gasztronómia szerves része.” Visszakanyarodva a szépírókhoz: hadd idézzük Márait, aki nemcsak azt hirdette, hogy a fröccs, ami „a hosszú élet titka”, bármikor fogyasztható, mert étkezés előtt „gyomrot”, közben „helyet” csinál, utána pedig „segíti az emésztést”, de azt is vallotta, hogy a szódavíz nem ásványvíz, hanem maga a „civilizáció”. De vajon mit is jelent ez?

A nyerő páros = pincehideg bor + szúrós szikvíz

Ugye mindenkinek megvan az az érzés, amikor kitikkadva szájához emeli az enyhén párásfalú poharat, és belekortyol a jeges, gyöngyöző fröccsbe? Hát az, amikor csalódottan tapasztalja, hogy itala langymeleg, a buborékok pedig mind elszöktek belőle? Na ez a nem mindegy! A jó fröccs pincehideg borból (minőségi, és nem „szódával elmegy” kategória!) és valódi szúrós szikvízből készül. Semmi ásványvíz, aminek mellesleg az ásványianyag-tartalma is befolyásolja az ízt, és semmi hozzáadott jég! Ha már ízek: a bor aromái akkor tudnak érvényesülni, ha valódi borospohárba, de legalábbis üvegpohárba, és nem műanyag fesztiválkellékbe töltjük a fröccsünket - előbb a bort, aztán a szódát. Előbbit hűtsük le minimum 5-7 fokosra, és legyen valamilyen jósavú, könnyed, zamatos fehér vagy rosé (sohase vörös!), utóbbi esetében pedig ne feledjük, hogy csak az számít szikvíznek, amit szifonfejes palackban vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonban kínálnak!

És akkor ismételjük át az alapokat!

Kisfröccs: 1 dl bor+1 dl szóda

Nagyfröccs: 2 dl bor+1 dl szóda

Hosszúlépés: 1 dl bor+2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor+2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor+3 dl szóda

Sportfröccs: 1 dl bor+4 dl szóda