Új kolléga a szőlőben és a pult mögött

2019.03.21

Csicsai Frigyes a Hilltop új, ifjú szőlésze. Frigyes nem a természet kulisszái között kezdte pályafutását, hanem a pincészetnél. Kezdetben – s ez jelenleg is igaz – a kitelepüléses rendezvényeken és kóstolókon is segíti a munkát. Megismerkedett a borokkal, megismerte a stílust – mert vallja, hogy ismerni kell a fogyasztói igényeket és elvárásokat.

Kollégánk a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett Kertészmérnök diplomát.
- Édesapám révén kerültem közel a mezőgazdasághoz, gyerekkorom óta ebben nőttem fel. Az egyetem megkezdéséig aktívan kivettem a részem a háztáji gazdálkodásból, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztés révén. Az egyetemi évek alatt a kertfenntartás felé kacsintgattam, itt ismerkedhettem meg a dísznövénykertészettel, a haszonnövények termesztése mellett. Az egyetem negyedik félévében a gyümölcstermesztés szakirányt választottam. Rájöttem, hogy a hosszútávra szóló kultúrfajok termesztés az, ami igazán vonz, legyen az szőlő vagy gyümölcsös. Szerintem ez sem véletlen, rám is jellemző a stratégia felépítése, a hosszabb távon való gondolkodás.

Előremutató gondoskodást, törődést igényel
- Számomra fontos, hogy olyan gyümölcsöt lehessen szedni, ami minden évben az adottságokhoz képest a legjobb minőséget nyújtja, úgy, hogy közben a fenntartható fejlődés is meglegyen hosszú távon. A Hilltop egy remek hely, ahol a szőlő mellett dió ültetvény is található. A szőlő, de az abból készült bor is megmutatja a minőséget és a törődést. Fontos, hogy a szőlész és a borász között meg legyen az összhang és a kommunikáció, hiszen a szőlész csak akkor tudja a kért alapanyagot produkálni, ha ismeri a borász stílusát, igényét s természetesen a borász is csak akkor tud kiváló bort készíteni, ha megfelelő alapanyagot kap a kezébe.

„Csak akkor tudunk kiváló bort készíteni, ha az alapanyag is megfelelően egészséges, érett és karakteres volt. Nekem – kollégáimmal együtt - az a feladatom, hogy hosszú távon biztosítsam a megfelelő minőségű és mennyiségű szőlőt a borkészítéshez.”
 

- Minden nap igyekszem úgy felkelni, hogy az ne a túlélésről szóljon, hanem bízva abban, hogy holnap és egy év múlva is lesz nap, amit meg kell tölteni tartalommal. Hiszek az egészséges fejlődésben, s hiszem, hogy az emberiség ennek köszönheti azt, ahol tart.

Egy furcsa kettősségre is felhívta Frigyes a figyelmet: - A mezőgazdaság a természet értékeire épít, ennek ellenére az egyik legnagyobb környezeti lábnyomot hagyó üzem. Ezért is fontos, hogy használjuk, és éljünk a természettel harmóniában, s ne kihasználjuk.
Az öntözővíz kérdése is egy ilyen izgalmas és felelősségteljes kérdés. Egyre inkább az látszik, hogy bizonyos évjáratokban szükség lenne az öntözésre… Azonban ez sok más kérdést is felvet…
Ezzel például összébb lehet húzni az évjárati különbségeket, sokkal kiegyenlítettebb minőséget és alapanyagot nyerhetünk ezzel. A másik oldalról viszont nem mindegy, hogy az adott bor hova van pozícionálva, milyen alapanyag kell hozzá. A Hilltop márka borainál fontos, hogy a fogyasztó azt kapja, amit megismert, s megszokott az adott bortól. A Kamocsay Prémium borok esetén is fontos az állandóság, de egészen másképp. A minőségnek kell itt elsősorban konstansnak lennie, de nem törekszünk arra, hogy minden évben azonos karakterű borok születhessenek, ezért fontos az évjárat megmutatása is. Ez a példa arra is rávilágít, hogy egy szőlésznek egyaránt kell precíznek és tervezőnek lennie, ugyanakkor a gyors reagálás és az adott évjárat értékeinek felismerése is fontos.

- Szakmai kihívás és egyben hatalmas lehetőség is, hogy két eltérő márkához termesztünk szőlőt. Itt tényleg meg lehet tanulni az eltérő márkákhoz kapcsolódó folyamatokat, igényeket.
Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy a különbségeket is meg tudjuk mutatni a borkedvelőknek.
Az sem véletlen, hogy eljött az idő egy dűlőválogatás elkészítésére. A dűlős borok alkalmasak az egyediség, az exkluzivitás kifejezésére, s persze rávilágítanak Neszmély igazi értékeire, a sokszínűségre, a változatosságra, az intenzív gyümölcsös jegyekre.
 

Mivel nem a szőlőben kezdted Hilltopos pályafutásodat, hanem a pult mögött, így adódik a kérdés, szőlészként Te tudsz abból profitálni, hogy személyesen találkozol a fogyasztók véleményével is?

- Határozottan előnyként tudom ezt értékelni. Mindenkinek mások az elképzelései, várakozásai a borokkal kapcsolatban, mást keresnek benne. Azt is fontos megismerni egy-egy kóstoló során, hogy adott fogyasztó mit vár el egy márkától. Mit vár és mit kap… Ezeket pedig fontos ismerni és nyomon követni, mert csak úgy lehet erős márkát építeni, ha ismerjük a célközönség igényeit, elvárásait.
Mivel a magyar borkedvelők árérzékenynek mondhatók, így az is kulcskérdés, hogyan lehet a mennyiséget és a minőséget egyensúlyba hozni, s ott megtartani. Ehhez megint csak fontos ismerni, hogy mit vár valaki egy adott terméktől.
Azt tapasztalom, hogy a Hilltop ebben élen jár Magyarországon, s nyíltan felvállalja, hogy fontos a fogyasztó véleménye. Nem kell öncélúan bort készíteni, nem hiszem, hogy ez lenne a hosszú távú siker kulcsa. Folyamatosan monitorozni kell, tanulni és visszacsatolni. Számomra ebben rejlik a siker kulcsa…
Erre pedig azért is van lehetőségünk, mert nagy birtokkal rendelkezünk, ahol lehetőség van olyan alapanyagot előállítani, amely ki tudja szolgálni a fent említett célokat.

- Azt is kiemelném, hogy nem csak a borásznak, de a szőlésznek is fontos, hogy a végtermék örömöt, élményt adjon annak, aki megveszi, megkóstolja. Az az igazi dicséret, amikor a borkedvelő magáévá teszi az élményt, s sikerült örömöt szerezni neki.

- Azt fontosnak tartom elmondani, hogy ez egy csapatmunka. Itt mindenki kiveszi a részét a munkából, s ha van alázat, szakmaiság és szorgalom, akkor hiszem, hogy sikert tudunk elérni.
A sok dolgos kéz összhangja hozza meg az igazi sikert.

- 2018 ismét sok szép lehetőséget adott nekünk, hogy továbbra is élményt tudjuk a palackba tölteni.
Mivel a szőlész tudását leginkább a tapasztalat és a felhalmozott ismeret határozza meg, nagyon várom a következő évjáratokat, hogy tanulhassak belőle, s még inkább olyan borokat tehessünk a borkedvelők asztalára, amelyben értékeket és élményt talál.
Új kolléga a szőlőben és a pult mögött

« Ugrás a hír listához

További híreink

Befejeződött a szüret

Befejeződött a szüret

2019.11.22

Sok körülmény szerencsés összhangjának köszönhetően termőhelyeinken a tervezett időben, október végén befejeződött a szüret. A jól szervezett munka, a kedvező időjárás, a hatásos növényvédelem és a jól eltervezett szüreti időpont a szó szoros értelmében meghozta gyümölcsét.

tovább »

Keressük HORECA kereskedelmi munkatársunkat

Keressük HORECA kereskedelmi munkatársunkat

2019.11.11

A HILLTOP Neszmély Zrt, a magyar borpiac meghatározó, folyamatosan megújulni tudó dinamikus szereplője HORECA Kereskedelmi képviselő pozícióba munkatársat keres.

tovább »

Elismerést kapott a Hilltop panoráma

Elismerést kapott a Hilltop panoráma

2019.09.30

Amit a turisták mindig is tudtak, boraink rajongói meggyőződéssel vallottak, az most ismét megerősítést kapott: a Hilltop Borászat egyedülálló dunai panorámája szeptemberben bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

tovább »