Írók, költők borral és szódával - online kóstoló

2020.05.04

 

A bor és az irodalom kapcsolatáról csak elkezdeni lehet egy beszélgetést. Különösen Kamocsay Ákossal, akiről köztudott, hogy nagy művészetbarát.  Így történt ez május 1-én is, a Hilltop pénteki online borkóstolásán, amelynek Spiró György író és Orosz Györgyi kommunikációs tréner volt a vendége.

Indításként azt az Irsai Olivért kóstolták a közvetítésben résztvevők, aminek legendás gyümölcsösségével Angliában fiatalokat lehetett átszoktatni a borra a gyümölcsléről.

Spiró György személyével értő kalauz vezette a hallgatóságot a borirodalomban a népdaloktól, a bordaloktól kezdve Vörösmartyn, Pilinszkyn át Hamvas Béláig. A bor filozófiájából idézett szöveg után elmondta a szerzőről, hogy nem itta, de értette a bort, egy időben szőlészként dolgozott. Ebben az illusztris irodalmár körben kiemelt helye van Krúdy Gyulának, aki az egykor veszélyesnek nevezett fővárosban nagykanállal ette az életet. Jellemző rá a róla elnevezett fröccs, aminek arányait Ákos adta meg: 9 deci bor és egy deci szóda.

Másodikként egy 2018-as Kamocsay Prémium Sárgamuskotályt bontottak a beszélgetésben résztvevők.  Orosz Györgyi ennél bevallotta, hogy nem ért a borokhoz, „csak” szereti, és például egy ennyire gyümölcsös illat sokféle jó gondolatot, érzést indít el az emberben – ezért jó jó bort inni.  Hogy ez 2 ezer évvel ezelőtt is így lehetett, azt Spiró György megerősítette. A Fogság című regényére készülve tanulmányozta az antikvitás hétköznapjait, és azt találta, hogy Rómában mindig vízzel hígítva itták a bort, gyakran olyan rézedényből, amelynek falát mézzel kenték ki.

Az író egy újkeletű, elrettentő élményeként mesélte el, hogy járt egy szerb borgyárban, ahol egy nap alatt készült el a bor a szőlőből. Kamocsay Ákos hozzáfűzte, hogy ezek a borgyárak rontották el azoknak a megítélését, akik sok bort készítenek, pedig a nagy mennyiség nem jelenti automatikusan a rossz menőséget is. Herczeg Ági azzal egészítette ki, hogy a tudás a vízválasztó, mert egy kis pincészet is követhet el sok hibát, és lehet nagy mennyiséget is jó minőségben készíteni. A Hilltop főborásza szerint ma már az a világtrend, hogy sok jó bort kell készíteni, mert ezt igényli a piac, a fogyasztók értik és értékelik a borkészítés szakmai munkáját. Herczeg Ági még egy gondolatot fűzött ehhez: a felelősséget a borkultúra alakításában. Nem mindegy, hogy milyen borral találkozik először a fogyasztó.

A harmadiknak kóstolt bor, a Cabernet Sauvignon kapcsán szóba kerültek azok az írók, költők, akik mértéktelenül ittak, Adytól Hajnóczy Péterig. Kamocsay Ákos itt a sörivó Hrabalt idézte: Közép-Európában jobb nem kijózanodni.  Ehhez Spiró azt fűzte hozzá, hogy a cseheknél egészen más az iváskultúra, mint nálunk. A sörözés ott elsősorban társasági műfaj, ami élesen elválik a magányos borozgatástól. Ezt azonban egy másik klasszikus, Hemingway a nap lezárásának legjobb módjaként ajánlotta.

Az online kóstolósorozat 05.08-án folytatódik, szó lesz arról, hogy hogyan kell jól bort kóstolni egy interaktív beszélgetés keretében átjárjuk a borkóstolás alapjait péntek este 6-kor. Vendégünk lesz dr. Csizmadia András főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja és Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres világ és kétszeres Európa-bajnok vízilabdás, Herczeg Ágnes borszakértő és Kamocsay Ákos borász.
Kóstolt borok: Hilltop Chardonnay 2019, Kamocsay Ihlet Cuvée 2017 és Hilltop Tokaji Furmint 1999.

https://www.facebook.com/events/660134421417538/ 

 

 

Írók, költők borral és szódával - online kóstoló

« Ugrás a hír listához

További híreink

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

2020.05.25

Emlékezetes társalgással zárult a péntek esti online borozás május 22-én, amikor Ekler Dezső építész és Bock József borász voltak Kamocsay Ákos vendégei. Egy tartalmas kulturális panorámát nyújtott a beszélgetés, amelyben egyenrangú szerepet kapott a neszmélyi és a villányi táj, az épített környezet, a borászatok, a zene, és persze a jobbnál jobb borok.

tovább »

Gyorstalpaló borkóstoló

Gyorstalpaló borkóstoló

2020.05.14

Ha lehet gyorstalpalóval diplomát szerezni, akkor miért ne lehetne fél óra alatt teljes képet adni a Hilltop két borcsaládjáról? Erre vállalkozott hat palack jó borral egy online videóban Kamocsay Ákos főborász és Herczeg Ági borszakértő.

tovább »

A 6. palackot ajándékba kérem!

A 6. palackot ajándékba kérem!

2020.05.11

AKCIÓ! A hatodik palackot ajándékba adjuk! Tegyél a kosárba június 6-ig legalább 5 palack Hilltop vagy Kamocsay Prémium bort, akár vegyesen is webshopunkban https://hilltop.borbolt.hu/ és mi megajándékozunk egy Hilltop palackkal.

tovább »