Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

2020.05.25

Emlékezetes társalgással zárult a péntek esti Hilltop online borozás május 22-én, amikor Ekler Dezső építész és Bock József borász voltak Kamocsay Ákos vendégei. Egy tartalmas kulturális panorámát nyújtott a beszélgetés, amelyben egyenrangú szerepet kapott a neszmélyi és a villányi táj, az épített környezet, a borászatok, a zene, és persze a jobbnál jobb borok.

A Hilltop borászatát is tervező Ekler Dezső fölelevenítette bordeaux-i élményeit és szakmai tapasztalatait, amelyek nyomot hagytak a Tata régi tégláiból, a süttői és tardosi kövekből emelt neszmélyi épületeken. Ő a könnyű fehér borokat szereti, ezért elsőként egy 2017-es Prémium Chardonnay-t kóstoltak.

A Villányban borászkodó Bock Józsefék a Hilltophoz hasonlóan lépésről lépésre építkeztek, és mint kiderült, ez magyar sajátosság: a rendszerváltást követő években senki nem látott előre hosszú évtizedekre, és nem is támaszkodhattak olyan stabil szakmai alapokra, mint a tradicionális francia borászatok. Az online kóstoló vendégei egyetértettek azzal, amit Kamocsay Ákos mondott: egy jó borászatban mindennek igényesnek kell lennie. Ezt egy 2017-es, a Sós-hegy-dűlőről származó Olaszrizlinggel illusztrálta, ami a vörösborkedvelő Bock Józsefnek is elnyerte tetszését, bár ő az elsőnek kóstolt Chardonnay-t egy ponttal magasabbra értékelte. A Hilltop főborásza szerint az Olaszrizling azért sikerülhetett ennyire jól, mert nagyon érett szőlőből készült, 16-os alkoholtartalommal, ennek köszönhetően lett a somlóihoz hasonló stílusú bor.

A vendégborász ikonikus tételét, a 2015-ös Bock Cuvée-t kóstolták ezután, ami Herczeg Ágnes borszakértő szerint még most is az érés fázisában van, csodásan fejlődik. Ezt is, és a villányi borokat is kedveli, és jól ismeri Kamocsay Ákos, aki többször bejárta a borvidéket, mert borászatuk első éveiben innen is vásároltak szőlőt, amiből angol exportra készítettek borokat.

Utoljára egy igazi különlegesség került a poharakba a Hilltop bormúzeumában őrzött ritka tételekből, egy 1993-as 5 Puttonyos Tokaji Aszú, amit annakidején szintén Angliában adtak el. Dugóját megmutatták az online közvetítést követőknek, és ezen is jól látszott, hogy a bor tökéletes kondícióban van. Ekler Dezső a palackozás évéhez képest meglepően könnyűnek találta, ami a főborász szerint a magas savtartalomnak köszönhető.

A tételek kóstolása után jogosan mondta Kamocsay Ákos, hogy ezek a fantasztikus értékek, amelyekkel a magyar borok rendelkeznek, megérdemelnének a jelenleginél nagyobb nemzetközi elismerést. Társaival, köztük Bock Józseffel ezen dolgoznak már 30 éve, és valószínűleg még sokévnyi munka vár azokra, akik így gondolkodnak a magyar borokról.

Ezzel zárult az online kóstolás, és akikben kedvet ébresztettek a muzeális tételek, azok vagy Neszmélyen juthatnak hozzá, vagy egy hamarosan nyíló budapesti, új borbárban vásárolhatják meg.

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

« Ugrás a hír listához

További híreink

A Prémium Olaszrizling aranyérmes

A Prémium Olaszrizling aranyérmes

2020.07.30

Két Kamocsay Prémium bor is az év legjobbjai között, kihirdették a 21. VinAgora Nemzetközi Borverseny eredményeit. Hatalmas öröm, hogy aranyérmet nyert a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017, ezüstérmes lett a Kamocsay Prémium Chardonnay 2017.

tovább »

Kamocsay Prémium borok karibi hangulatban

Kamocsay Prémium borok karibi hangulatban

2020.07.23

A karantén utáni első, igazán szabadon élvezhető borvacsora hangulatát nemcsak a hosszú hónapok várakozása fokozta, hanem a rendkívüli páros (Oscar Heyliger és Kamocsay Ákos), és a rendhagyó menü, a meglepetés borokkal. Mindez együtt maga volt a karibi életérzés július 17-én, a pandémia után újranyitott Dushi étteremben. Ahol kiderült, hogy Kamocsay Ákos prémium borai jó hangulatfestői az egzotikus karibi szigetvilágnak is.

tovább »

Palackozó üzemvezető állás - Neszmély

Palackozó üzemvezető állás - Neszmély

2020.07.22

Neszmélyi palackozónkba keressük új üzemvezető kollégánkat, aki szeretne a piacvezető Hilltop csapat tagja lenni.

tovább »