Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

2020.05.25

Emlékezetes társalgással zárult a péntek esti Hilltop online borozás május 22-én, amikor Ekler Dezső építész és Bock József borász voltak Kamocsay Ákos vendégei. Egy tartalmas kulturális panorámát nyújtott a beszélgetés, amelyben egyenrangú szerepet kapott a neszmélyi és a villányi táj, az épített környezet, a borászatok, a zene, és persze a jobbnál jobb borok.

A Hilltop borászatát is tervező Ekler Dezső fölelevenítette bordeaux-i élményeit és szakmai tapasztalatait, amelyek nyomot hagytak a Tata régi tégláiból, a süttői és tardosi kövekből emelt neszmélyi épületeken. Ő a könnyű fehér borokat szereti, ezért elsőként egy 2017-es Prémium Chardonnay-t kóstoltak.

A Villányban borászkodó Bock Józsefék a Hilltophoz hasonlóan lépésről lépésre építkeztek, és mint kiderült, ez magyar sajátosság: a rendszerváltást követő években senki nem látott előre hosszú évtizedekre, és nem is támaszkodhattak olyan stabil szakmai alapokra, mint a tradicionális francia borászatok. Az online kóstoló vendégei egyetértettek azzal, amit Kamocsay Ákos mondott: egy jó borászatban mindennek igényesnek kell lennie. Ezt egy 2017-es, a Sós-hegy-dűlőről származó Olaszrizlinggel illusztrálta, ami a vörösborkedvelő Bock Józsefnek is elnyerte tetszését, bár ő az elsőnek kóstolt Chardonnay-t egy ponttal magasabbra értékelte. A Hilltop főborásza szerint az Olaszrizling azért sikerülhetett ennyire jól, mert nagyon érett szőlőből készült, 16-os alkoholtartalommal, ennek köszönhetően lett a somlóihoz hasonló stílusú bor.

A vendégborász ikonikus tételét, a 2015-ös Bock Cuvée-t kóstolták ezután, ami Herczeg Ágnes borszakértő szerint még most is az érés fázisában van, csodásan fejlődik. Ezt is, és a villányi borokat is kedveli, és jól ismeri Kamocsay Ákos, aki többször bejárta a borvidéket, mert borászatuk első éveiben innen is vásároltak szőlőt, amiből angol exportra készítettek borokat.

Utoljára egy igazi különlegesség került a poharakba a Hilltop bormúzeumában őrzött ritka tételekből, egy 1993-as 5 Puttonyos Tokaji Aszú, amit annakidején szintén Angliában adtak el. Dugóját megmutatták az online közvetítést követőknek, és ezen is jól látszott, hogy a bor tökéletes kondícióban van. Ekler Dezső a palackozás évéhez képest meglepően könnyűnek találta, ami a főborász szerint a magas savtartalomnak köszönhető.

A tételek kóstolása után jogosan mondta Kamocsay Ákos, hogy ezek a fantasztikus értékek, amelyekkel a magyar borok rendelkeznek, megérdemelnének a jelenleginél nagyobb nemzetközi elismerést. Társaival, köztük Bock Józseffel ezen dolgoznak már 30 éve, és valószínűleg még sokévnyi munka vár azokra, akik így gondolkodnak a magyar borokról.

Ezzel zárult az online kóstolás, és akikben kedvet ébresztettek a muzeális tételek, azok vagy Neszmélyen juthatnak hozzá, vagy egy hamarosan nyíló budapesti, új borbárban vásárolhatják meg.

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

« Ugrás a hír listához

További híreink

Gyorstalpaló borkóstoló

Gyorstalpaló borkóstoló

2020.05.14

Ha lehet gyorstalpalóval diplomát szerezni, akkor miért ne lehetne fél óra alatt teljes képet adni a Hilltop két borcsaládjáról? Erre vállalkozott hat palack jó borral egy online videóban Kamocsay Ákos főborász és Herczeg Ági borszakértő.

tovább »

A 6. palackot ajándékba kérem!

A 6. palackot ajándékba kérem!

2020.05.11

AKCIÓ! A hatodik palackot ajándékba adjuk! Tegyél a kosárba június 6-ig legalább 5 palack Hilltop vagy Kamocsay Prémium bort, akár vegyesen is webshopunkban https://hilltop.borbolt.hu/ és mi megajándékozunk egy Hilltop palackkal.

tovább »

Írók, költők borral és szódával - online kóstoló

Írók, költők borral és szódával - online kóstoló

2020.05.04

A bor és az irodalom kapcsolatáról csak elkezdeni lehet egy beszélgetést. Különösen Kamocsay Ákossal, akiről köztudott, hogy nagy művészetbarát. Így történt ez május 1-én is, a Hilltop pénteki online borkóstolásán, amelynek Spiró György író és Orosz Györgyi kommunikációs tréner volt a vendége.

tovább »