Hilltop borok a múzeumból

2020.02.28

A Hilltop bormúzeum sok kincset rejt, trezorjában őrzik az első szüret, 1993 óta gyűjtött palackokat. Olyan tételeket és fajtákat helyeztek el a borpincében, amelyek a neszmélyi borkészítés felfedezésre váró relikviái. A címkék elhalványultak és a palackokon is meglátszik az idő, a régieket mára nemes penész fedi, mert ideális körülmények között voltak tárolva. De amit őriznek, az nagyon is élő és eleven. Olyan borok, amelyek – a rendszeres kóstolások ezt igazolják – az évek múlásával még karakteresebbé váltak.

Jelenleg a nem túlságosan idősek, a 2017-es borok vannak forgalomban, de mostantól kikerülnek a 2014-es, 2013-as és 2012-es évjáratok is a felszínre, és a borértők néhány muzeális tételhez is hozzájuthatnak.  A pincészet kis szériában, 20, maximum 200 palackos tételben megvásárolhatóvá teszi a régi évjáratokat. A borértőknek, borkedvelőknek érdekes lehet megkóstolni, vagy saját gyűjteménybe helyezni a közeli és a távolabbi múltból származó bortörténelmi tételeket.

Kamocsay Ákos főborászunk állítja, ezeknek a boroknak komoly élvezeti értéke van, és sok örömet, meglepetést tudnak szerezni. Neki is nagy élmény néha belekóstolni a korábbi szüretek termésébe, és megérezni kiteljesedésüket. Ami frappáns válasz arra a tévhitre is, hogy a reduktív gyümölcsös borok rövid életűek. A múzeum készletéből eddig megkóstolt borok bebizonyították, hogy a bor értéke attól függ, a szőlőt milyen érettségi állapotban szüretelték, a bort hogyan készítették , palackozták és milyen körülmények között tárolták. A fehér borok 20-25 évvel palackozásuk után egészen más arcukat mutatják azoknak, akik a múzeumban szervezett borkóstolón, vagy a Hilltop borétterem rendezvényein találkozhatnak ezzel a különleges élménnyel.

« Ugrás a hír listához

További híreink

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

Ikonikus tételek az utolsó online borkóstolón

2020.05.25

Emlékezetes társalgással zárult a péntek esti online borozás május 22-én, amikor Ekler Dezső építész és Bock József borász voltak Kamocsay Ákos vendégei. Egy tartalmas kulturális panorámát nyújtott a beszélgetés, amelyben egyenrangú szerepet kapott a neszmélyi és a villányi táj, az épített környezet, a borászatok, a zene, és persze a jobbnál jobb borok.

tovább »

Gyorstalpaló borkóstoló

Gyorstalpaló borkóstoló

2020.05.14

Ha lehet gyorstalpalóval diplomát szerezni, akkor miért ne lehetne fél óra alatt teljes képet adni a Hilltop két borcsaládjáról? Erre vállalkozott hat palack jó borral egy online videóban Kamocsay Ákos főborász és Herczeg Ági borszakértő.

tovább »

A 6. palackot ajándékba kérem!

A 6. palackot ajándékba kérem!

2020.05.11

AKCIÓ! A hatodik palackot ajándékba adjuk! Tegyél a kosárba június 6-ig legalább 5 palack Hilltop vagy Kamocsay Prémium bort, akár vegyesen is webshopunkban https://hilltop.borbolt.hu/ és mi megajándékozunk egy Hilltop palackkal.

tovább »