Alsósok és pincértanoncok szürete a Melegeshegyen

2017.09.21

Minden év szeptemberében a szőlősorok között rendhagyó zsivaj támad. Gyerekek szüretelnek, bogyóznak, préselnek, mustot mérnek, lopótökkel ismerkednek. A nagyobbak falusi olimpián mérik össze erejüket, pincészetet látogatnak.

Múlt szerdán három gyerekcsapat is Neszmélyre látogatott, hogy kiélvezze a nyári nap utolsó meleg sugarait és persze, hogy megtapasztalja egy igazi szüret élményeit.

Az első csapat története igazán szívet melengető. A történet 14 évre nyúlik vissza, mikor egy első randi helyszíne a Melegeshegyre esett. A Hilltopnál született szerelem későbbi gyümölcse, egy alsós csemete most osztálytársaival és édesanyjával tért vissza életüknek eme fontos állomására és szüretelt a lédús traminiből. A második csapat az Európa csoport hajóin gyakornokoskodó középiskolásokból állt, akik az itt átélt élményeket és tudást majd a bor szeretetében és munkájukban fogják kamatoztatni.

A szüret

A csapatok vödörrel, késsel, vagy a kisebbeknél ollóval a kézben kezdték meg munkát. A tramini szőlőt mindenki vödörbe gyűjtötte, mikor megteltek kezdődött a bogyózás. Különválogatták a szőlőbogyókat a szártól és kocsánytól, kézzel előnyomkodták, a színlét leöntötték, majd összeállították az asztali prést és a préslé csak úgy csurgott a vödörbe. Fokolóval megmérték a mustot, mely 19,5 mustfokot mutatott. Utána lopótökkel próbálkozott a csapat, a musttal teliátöltött üvegeket hazavihették a tanulók.

Borászat- és pincelátogatás

Nagyban is megnézhették a kicsik azt, amit kicsiben kipróbáltak. A fogadógaratba kerülő szőlő csigák segítségével a zúzó-bogyózóba kerül, ahol a szőlőszemek épen mennek tovább, a szárak pedig kiválasztódnak. A présházból az érlelőbe, majd végül a tartályokba kerül a must. Több ezer literes krómacél tartályokban készül a bor, az oxidáció így minimálisra csökkenthető és az illatjegyeket sokkal jobban megőrzi a bor. A pince bor különlegességeket és egy tucat palackot rejt minden évjáratból. Az idő vasfogát a pincepenész a falra csókolja, ezzel fantasztikus látványt nyújt. A pince falán pénzérmék sorakoznak, a borosgazda vendégei ugyanis nem fizetnek, hanem elismerésük jeléül pénzérmét illesztenek a falra, mely a penésztől odaragad.

A program ebéddel zárult, a jó levegő rendesen kiéheztet mindenkit, így a beszedett tányérokon az étel hűlt helyét találtuk csak.

Kívánunk még sok ilyen kedves kis szüretelő csoportot magunknak és ültetvényeinknek! :)

A szüretelős képekért kattints ide.

Alsósok és pincértanoncok szürete a Melegeshegyen

« Ugrás a hír listához

További híreink

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2018.05.18

Budapestet és Dublint összeköti egy izgalmas szárazföldi út, melynek viszontagságaival és szépségeivel igen ritkán néznek szembe két keréken. A nem csak a hölgyeket érintő HPV vírus tipizálásának fontosságáért vívott harctól vezérelve hatan úgy döntöttek, átküzdik magukat hegyen-völgyön és a komfortzónájukat elég mélyen érintő 2300 km-es távon Dr Balázsy Károly nőgyógyász vezetésével. Mi pedig támogatjuk ezt a nemes célt.

tovább »

Mérlegképes könyvelő munkatársat keresünk

Mérlegképes könyvelő munkatársat keresünk

2017.11.10

Ha a bevallások, zárások és beszámolók háromszöge lázba hoz, dolgozz nálunk Neszmélyen, festői dűnék tőszomszédságában, a Melegeshegy tetején!

tovább »

Különleges Retrospektív – múlt és jelen vonzásában

Különleges Retrospektív – múlt és jelen vonzásában

2017.10.25

A Kamocsay Prémium vertikális kóstoló segítségével visszautazhatunk a jelenből a múltba, s ezáltal egy kicsit a jövőbe is. Október 31-én, a Borkollégiumban megvilágítjuk a Kamocsay Prémium márka gondolatiságát, egyediségét és azt, ahogyan az eltérő évjáratok hatnak az egyes borokra, s hogy ez mennyire hozzátartozik a prémium borok világához.

tovább »