A nemespenész nem legenda!

2020.07.17

Amikor palackba kerül a termés, véget ér a borász munkája, és következik az időé, folytatódik a természeté. A bor érlelődésének folyamata láthatatlanul zajlik a pincében, és ahol burjánzik a nemespenész, ott a borász is megnyugodhat: jó irányba haladnak a dolgok. Egymást formálva hat egymásra a bor és a pince különleges mikroklímája. A háborítatlanság, az állandóság a legjobb környezet az értékes boroknak, a muzeális tételeknek.

A „sima” penész: átok. A nemespenész: értékteremtő és csodálatos működésű segítőtársa a borkészítőknek. Mert csak azokban a borospincékben jelenik meg, amelyekben jó a klíma, állandó a hőmérséklet.  Életeleme, hogy elpusztítsa a levegőben található és a borra veszélyes baktériumokat.  Természetes módon fertőtleníti a pince levegőjét, és egyenletesen tartja a páratartalmat. Ha túlszáraz a levegő, akkor párát termel, de ha túl magas a páratartalom, akkor kivonja a fölösleget.  Úgy tartja fenn a borok éréséhez a legjobb mikroklímát, hogy közben a borokból kipárolgó alkoholból táplálkozik.

A Hilltop neszmélyi borpincéje mindig is kedvelt úti célja volt a borkedvelőknek.  Olyan tematikus kóstoló programokat is tartunk, amelyek során előkerülnek muzeális tételeink is, a több mint negyedszázados borkészítés mára legendává vált darabjai. Úgy, ahogy egy muzeális tételnek ki kell néznie: nemes penésszel borítva a palack, halványuló felirattal a címke. De amikor poharakba töltjük a borokat, életre kelnek, és rendkívüli élményt nyújtanak.  

Sok látogatónk ismeri és gyakorolja azt a rituális szokást, hogy borkóstoláskor a földre vagy a falra löttyinti a pohár alján maradt csöppöket. Azért, hogy ezzel is táplálja az áldásos nemes penészt. Amiről a magyar borászok úgy tartják, hogy „jó bort jelent”.

Főborászunk, Kamocsay Ákos meséli:

  • Amikor Neszmélyre kerültünk, rettenetes állapotban találtuk a borpincét. Pedig egy jónevű, pozsonyi borkereskedő, Palugyai építette, csakhogy a sok éves elhanyagoltság miatt eltömődtek a szellőző kürtők, és a falakról, a fahordókról folyt a pára, a rossz penész. Sok év megfeszített munkája, és sok évjárat jó bora kellett hozzá, hogy a pince ismét élni kezdjen. Kitisztítottuk a szellőzőket, új téglaburkolat került a padlóra, és a hordókban egyre jobb borok érlelődtek. Nagyon büszkék voltunk az új életre kelt pincénkre!
    Egyszer egy társaságot láttunk vendégül, és végigvezettük őket a borászaton. Az acéltartályok laboratóriumi körülményeiből,  ahol minden csillog-villog, érkeztünk az ászok pincébe, amelynek falán már szépen megtelepedett a nemes penész. Az egyik vendég nézegette, és azt mondta: "Ezeket a pókhálókat azért már leszedhették volna!" Mire én: "Uram! Ha tudná, mennyibe került ezt felrakni......."

De a mi pincénkben nemcsak a boroknak, és velük a borkedvelőknek kedvez a nemespenész, hanem személyesen a hozzánk látogatóknak is. Akik nagy örömmel tapasztják bele pénzérméiket a boltívbe. A Trevi kút legendája nyomán azt remélik, hogy az érme visszahívja őket Neszmélyre. És ez nem legenda. A Hilltop és borpincénk visszavár!

« Ugrás a hír listához

További híreink

A Prémium Olaszrizling aranyérmes

A Prémium Olaszrizling aranyérmes

2020.07.30

Két Kamocsay Prémium bor is az év legjobbjai között, kihirdették a 21. VinAgora Nemzetközi Borverseny eredményeit. Hatalmas öröm, hogy aranyérmet nyert a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017, ezüstérmes lett a Kamocsay Prémium Chardonnay 2017.

tovább »

Kamocsay Prémium borok karibi hangulatban

Kamocsay Prémium borok karibi hangulatban

2020.07.23

A karantén utáni első, igazán szabadon élvezhető borvacsora hangulatát nemcsak a hosszú hónapok várakozása fokozta, hanem a rendkívüli páros (Oscar Heyliger és Kamocsay Ákos), és a rendhagyó menü, a meglepetés borokkal. Mindez együtt maga volt a karibi életérzés július 17-én, a pandémia után újranyitott Dushi étteremben. Ahol kiderült, hogy Kamocsay Ákos prémium borai jó hangulatfestői az egzotikus karibi szigetvilágnak is.

tovább »

Palackozó üzemvezető állás - Neszmély

Palackozó üzemvezető állás - Neszmély

2020.07.22

Neszmélyi palackozónkba keressük új üzemvezető kollégánkat, aki szeretne a piacvezető Hilltop csapat tagja lenni.

tovább »