A legjobb magyar chardonnay - Kamocsay!

2018.10.25

Amióta megszületett a Hilltop prémium márkája, a Kamocsay Prémium borcsalád, benne a Páskom-dűlőben fogant chardonnay-val, azóta a legelismertebb magyar chardonnay-k között tartja számon mind a szakma, mind az értő közönség.

Az idei VinAgora nemzetközi borversenyen a 2016-os Kamocsay Prémium Páskom-dűlős chardonnay-t aranyéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri, s megválasztotta a legjobb fajtabornak is. Ezzel a Páskom-chardonnay az egyetlen olyan hazai chardonnay, amely évek óta kiérdemli a legjobb chardonnay címet az egyetlen magyarországi nemzetközi borversenyen.

Kamocsay Ákos szerint ezek azok a visszajelzések – mind a szakma, mind a fogyasztók részéről -, amiért érdemes dolgozni. A Páskom már a rómaiak számára is érték volt, mint szőlőtermő terület. Nem véletlen, hogy több mint 2000 éves hagyománya van ennek a fantasztikus termőterületnek. Azt azonban tudjuk, hogy kell egy olyan fajta is, melynek lencséjén keresztül vissza tudjuk tükrözni azt az egyedi termőhelyi karaktert, amely maga a Páskom. A chardonnay pedig megmutatta, hogy ha nem is őshonos fajta ezen a tájékon, képes olyan prémium minőségre, amelyre kevés helyen az országban.

A termőhely és fajta tanítani való szimbiózisa
- Büszkeséggel és jó érzéssel tölt el, amikor nem csak én érzem úgy, hogy sikerült világra segíteni egy olyan bort, amely sokaknak képes élményt adni, vagy akár örömet okozni. A Páskom mindig is valahol a szívem csücske volt a sok izgalmas neszmélyi termőhely közül. Ebben egész biztosan fontos szerepe van annak, hogy kiváló a fekvése, jó a talajösszetétel és persze az, hogy olyan fajtát választottunk anno erre a területre, amely meghálálta ezt, s szemmel láthatóan jól érzi magát a dűlőben.
- Öröm számomra, hogy évről-évre sikert ér el a Páskom-chardonnay, ez egy nagyon fontos visszajelzés számunkra is. Örülünk a VinAgora aranyéremnek is, de ami kifejezetten jól eső érzés, az az, hogy a zsűri a legjobb chardonnay-nak választotta a 2016-os évjárat borát. S, ha még azt is hozzátesszük, hogy 2016 nem volt a legideálisabb évjárat a pincészet életében, akkor még inkább tudjuk értékelni ezt a sikert. Ráadásul ez rámutat arra is, hogy még egy nehezebb évjáratban is remekül teljesít a Páskom és a chardonnay párosa.

Remek indikátor
Főborászunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a chardonnay egyfajta indikátorként képes rámutatni a termőhely karakterére, s a több évtizedes tapasztalat alapján azt is képes megmutatni, hogy a tradicionális neszmélyi fajták – pl. az olaszrizling vagy a szürkebarát – is képesek nagy fehérbor-alapanyagot adni ezeken a területeken.

Páskom-dűlő
Nagyság: 5,18 ha

  • Elhelyezkedés: Meleges-hegy észak-keleti oldala
  • Kitettség, fekvés, tájolás: Keleti fekvés, észak-déli sorirány
  • Termesztéstechnológia: Guyot (középmagas kordon) és ernyőművelés hajtásválogatással, törekvés a szálvesszős művelésre
  • Sor és tőketávolság: 2 m 10 cm, 1 m 23 cm
  • Tőkesűrűség: 4762 tő/ha
  • Talaj: löszös altalaj, csernozjom és barna erdőtalaj takaróréteg
  • Hozamkorlátozás: igen, max. 1,5 kg/tőke terhelés – egyensúly a koncentráltság és a mennyiség között
  • Klíma: mérsékelt kontinentális, bár nyáron nagyon meleg is tud lenni, moderáló tényezők: Duna közelsége, állandó északi, északkeleti szél
  • A tapasztalatok alapján a Páskum chardonnay adja a legkoncentráltabb és legintenzívebb íz és zamatanyagokat a 400 hektáros birtokon
  • Lassú, rétegzett érés – komplex, mély, mégis finom harmóniákat mutató bor
A legjobb magyar chardonnay - Kamocsay!

« Ugrás a hír listához

További híreink

2018 legszebb szőlőbirtoka lettünk Magyarországon

2018 legszebb szőlőbirtoka lettünk Magyarországon

2018.11.06

A mértékadó szakmai magazin, a Bor és Piac, immár hagyományosan keresi az Év legszebb szőlőbirtokait, azokat a birtokokat, amelyek példásan művelik a szőlőt, s harmóniában élnek együtt a természettel. Idén mi nyertük el ezt a szép címet.

tovább »

Négy érmet nyertünk Londonban!

Négy érmet nyertünk Londonban!

2018.10.25

Kamocsay Prémium borokat díjaztak két aranyéremmel is borbeszerző hölgyek a londoni Women’s Wine & Spirits Awards borversenyen.

tovább »

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2018.05.18

Budapestet és Dublint összeköti egy izgalmas szárazföldi út, melynek viszontagságaival és szépségeivel igen ritkán néznek szembe két keréken. A nem csak a hölgyeket érintő HPV vírus tipizálásának fontosságáért vívott harctól vezérelve hatan úgy döntöttek, átküzdik magukat hegyen-völgyön és a komfortzónájukat elég mélyen érintő 2300 km-es távon Dr Balázsy Károly nőgyógyász vezetésével. Mi pedig támogatjuk ezt a nemes célt.

tovább »