2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

2018.05.18

A nem csak a hölgyeket érintő HPV vírus tipizálásának fontosságáért vívott harctól vezérelve hatan úgy döntöttek, átküzdik magukat hegyen-völgyön és a komfortzónájukat elég mélyen érintő 2300 km-es távon. Mi pedig támogatjuk ezt a nemes célt.

Dr Balázsy Károly szülész-nőgyógyász és 5 fős csapata az extrém teljesítménytúrával a HPV (Human Papilloma Virus) tipizálására szeretné felhívni a figyelmet, mely fontos része a méhszáj rákszűrésnek. Május 13-án délelőtt Budapestről indult el a csapat, hogy Bécs-Linz-Passau-Regensburg-Nancy-Reims-Beauvais-Dieppe-Newhaven-Portsmouth-Bath-Liverpool érintésével 4 hét alatt elérjék az ír fővárost.

Régóta tudjuk, hogy a méhszájrák kórokozója a Human Papilloma Virus (HPV). A klasszikus rákszűrés azonban mindössze a méhszáj felületi sejtjeiről ad véleményt, a tipizálás még nem képezi részét a hivatalos rákszűrésnek. Pedig a tipizálás - vagyis annak megállapítása, hogy ha kimutatható a HPV, alacsony (LR) vagy magas (HR) kockázatú csoportba tartozik, s amennyiben magas kockázatú, akkor melyik típus - különösen fontos.

Kevésbé köztudott, hogy ez a szexuális úton terjedő vírus nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Egyes típusai szemölcsöket okoznak, a magas kockázatú csoportba soroltak pedig több daganatos betegség kialakulásában játszanak főszerepet, úgy mint a méhnyakrák, a hüvely- és szeméremtestrák, a hímvesszőrák, a végbélrák, stb.

Az extrém kerékpártávon bárki csatlakozhat a csapathoz hosszabb-rövidebb szakaszokra, a túra facebook oldalán napi rendszerességgel számolnak be arról, merre tartanak épp. A kezdeményezésről pedig bővebben itt olvashat.

2300 km, 5x2 kerék, egy jó ügyért

« Ugrás a hír listához

További híreink

Megduplázzuk rendelésed!

Megduplázzuk rendelésed!

2018.11.22

Ha már Black Friday, akkor a pénteken rendelt borokat megduplázva szállítjuk ki. És a postaköltség sem lesz több. Mert jó borból sosem elég, hát még a kiválóból!

tovább »

2018 legszebb szőlőbirtoka lettünk Magyarországon

2018 legszebb szőlőbirtoka lettünk Magyarországon

2018.11.06

A mértékadó szakmai magazin, a Bor és Piac, immár hagyományosan keresi az Év legszebb szőlőbirtokait, azokat a birtokokat, amelyek példásan művelik a szőlőt, s harmóniában élnek együtt a természettel. Idén mi nyertük el ezt a szép címet.

tovább »

Négy érmet nyertünk Londonban!

Négy érmet nyertünk Londonban!

2018.10.25

Kamocsay Prémium borokat díjaztak két aranyéremmel is borbeszerző hölgyek a londoni Women’s Wine & Spirits Awards borversenyen.

tovább »