Érezz rá a bor ízére! - Borkóstolási alapszabályok (vagy aranyszabályok)

/ 2021. 06. 28.

Mindig is irigykedtél azokra, akik szakértő arccal forgatják a bort a poharukban, szagolgatják, elismerően csettintenek, és úgy beszélnek róla, mintha legalábbis verset elemeznének? A borkóstolás művészete nem tehetség dolga: tanulható! Ismerd meg az alapokat!

Akár szervezett, profi borkóstolóra indulsz, akár autodidakta módon vágsz bele, érdemes rákészülni a „szeánszra”. Mit is jelent ez? Ahhoz, hogy semmi se befolyásolja az ítélőképességedet, nem árt betartani pár szabályt. Érkezz félig üres gyomorral, de semmiképp ne fogyassz aznap fűszeres fogásokat! Bár sokan esküsznek a falatkákra, főleg a sajtokra, mint kísérőre, ezek elvonják az ízlelőbimbóid figyelmét, ezért a borkóstolás ideje alatt maradj inkább a víznél! Mivel az orrodat szintén nem szeretnéd becsapni, ez alkalommal hanyagold a parfümöt vagy más erős illatokat is!

 

Nézd+

A borral való első találkozás mindig vizuális. Hogy semmi ne homályosítsa el a képet, a poharat mindig a száránál vagy a talpánál fogd! Döntsd meg egy kicsit, tartsd fehér felület vagy fény felé, és csak szemlélődj! Az árnyalat és szín mélysége sokat elárul a bor intenzitásáról, ha pedig nem elég tiszta, az jelezhet szennyeződést (CO2 jelenléte, üledék), de akár parafadugó is kerülhetett bele. Majd forgasd meg a bort a poharadban és figyeld meg a pohár falán lecsorgó cseppeket. Ez nevezzük a bor koronájának, vagy templomablaknak. A bor glicerintartalmának köszönhető ez az izgalmas jelenség, melynek intenzitásából következtethetünk a bor testességére.

 

Szagold+

A bor illata és íze szoros kapcsolatban van, ezért tulajdonképpen már az orrunkkal is „kóstolunk”. A szín megfigyelése után forgasd meg újra a bort, de ne hajolj rögtön mélyen a pohár fölé, hanem először 20, majd 10 cm-ről szagolj bele! Ezzel tanúbizonyságot nyerhetsz a bor illatának intenzivitásáról. Végül közelről is szagold meg. Érdemes némi idő elteltével, amikor az adott tétel már szellőzött egy kicsit, újra megismételni a műveletet. Mit is keresünk ilyenkor? A vezető illatjegyeket, akár egy parfümnél. Ezek pedig minden egyes alkalommal változnak, sőt egyénenként is eltérő lehet a tapasztalás. Tehát ne ijedj meg, ha valamit nem érzel ki az adott borból!

 

Érezd+

A kóstolás lényege, hogy apránként add át magad az élménynek. Az első korty sohasem mérvadó, inkább arra szolgál, hogy átöblítsük vele a szánkat, és felkészítsük az ízlelőbimbóinkat a nagy kalandra. A második, már nagyobb kortyra viszont érdemes koncentrálni. Forgasd meg a szádban, hogy mindenhova jusson belőle, és próbáld megállapítani, hogy mit hol érzel! A magas savtartalom például elindítja a nyálelválasztásunkat, míg a tanninok a fogínyünkre gyakorolnak összehúzó hatást.

Alapvetően két dolgot vizsgálunk a kóstolás alkalmával:

  • A bor szerkezetét: a cukor- és alkoholtartalmát, a testességét, a savait, a textúráját, illetve vörösborok esetében a tanninokat.
  • A bor aromáit: Az ízelemeket, az intenzitást, a komplexitást, az egyensúlyt és a tisztaságot.

Mi legyen a korttyal? Természetesen egy jó bort szívesen lenyel az ember, és nem is főszabály a köpőcsészék használata. Azonban azt érdemes megfontolni, hogy ha sok tétel szerepel a listán, akkor egy idő után veszélybe kerülhet a tárgyilagosságunk, no meg a józanságunk. Általában a hetedik bor után meredeken lankadni kezd a figyelem, a csúcsborokat pedig mindig a végére tartogatják. Emellett számolni kell a visszakóstolással is, ahol a legmaradandóbb élményeket visszaidézve, még teljesebb képet alkothatunk a borsorról.

Tudod-e rosszul csinálni? NEM! Ha nem érzed ki az adott bor összes zamatát vagy nem tudod megállapítani, hogy mondjuk hordós érleléssel készült-e, vagy hogy milyen gyümölcsös jegyekkel rendelkezik, az nem jelenti azt, hogy tévedsz, hibát követtél el, vagy nincs tehetséged a borkóstoláshoz. Légy kitartó, hagyd, hogy az érzékeid vezessenek, és ne feledd, hogy az élmény a legfontosabb!