Miért könnyezik a szőlő?

2017.04.04

A könnyezés a szőlő aktív vegetációs időszakának első szakasza. A gyökérzet újra elkezd vizet gyűjteni, megindul a keringés, így a metszés során keletkezett vágási felületeken kicsordul a szőlőnedv. A szakirodalom szerint a könnyezés a talaj 8-10° C hőmérsékleténél indul el, amikor a gyökérnyomás 1,5-2,2 bar szintre emelkedik. A könnyezés hirtelen következik be, gyorsan fokozódik majd fokozatosan leáll. A kocsonyás anyag hatására befulladhatnak a rügyek, így a ferde metszési lap különösen fontos. A rügyek általában 20-30 nappal a könnyezést követően hajtanak ki, így már nem kell sokat várni.

Forrás: http://paraszthaz.blogspot.hu/2009/04/konnyezes.html

Miért könnyezik a szőlő?

« Ugrás a hír listához

További híreink

Alsósok és pincértanoncok szürete a Melegeshegyen

Alsósok és pincértanoncok szürete a Melegeshegyen

2017.09.21

Minden év szeptemberében a szőlősorok között rendhagyó zsivaj támad. Gyerekek szüretelnek, bogyóznak, préselnek, mustot mérnek, lopótökkel ismerkednek.

tovább »

Tata borai lettünk!

Tata borai lettünk!

2017.06.30

Két prémium borunk is oklevelet szerzett a Tata Város bora versenyen, illetve még egy díjjal gazdagodtunk. Ha kíváncsi vagy, kattints!

tovább »

4 tipp arra, hogyan szimatold a bort úgy, mint egy profi!

4 tipp arra, hogyan szimatold a bort úgy, mint egy profi!

2017.04.28

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy akármennyire is szeretted volna egy bor illatát mélyen magadba szívni, nem jártál sikerrel? Most feltárjuk ennek okait.

tovább »